NN en SBM stijgen op Damrak
De aandelenbeurs in Amsterdam bleef donderdag dicht bij huis. Ook de andere Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Beleggers wachten vooral op meer duidelijkheid over de voorlopige handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak vielen de resultaten van verzekeraar NN Group en maritiem dienstverlener SBM Offshore in goede aarde.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de plus op 597,85 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 898,37 punten. Londen en Frankfurt verloren 0,4 procent. Parijs stond 0,1 procent lager.
NN Group was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 3 procent. Volgens de verzekeraar liep het resultaat bij de levensverzekeringen in Nederland afgelopen kwartaal terug, maar werd over de gehele linie wel goed gepresteerd. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 1,8 procent. Shell (min 1,3 procent) noteerde ex dividend.
In de MidKap won SBM Offshore 2,1 procent. De maritiem dienstverlener heeft een sterk kwartaal achter de rug en schroefde zijn verwachtingen voor dit jaar opnieuw op. Altice Europe steeg 1,4 procent. Het kabel- en telecombedrijf boekte afgelopen kwartaal meer winst op een hogere omzet. De Franse concurrent Bouygues, die ook met resultaten kwam, won 2,2 procent in Parijs.
Daimler zakte ruim 3 procent in Frankfurt. De Duitse autobouwer waarschuwde tijdens een investeerdersdag voor winstdruk in de komende jaren en kondigde verdere kostenmaatregelen aan. Henkel klom 2,8 procent in Frankfurt. Het levensmiddelenconcern zag de kwartaalwinst dalen, maar handhaafde zijn omzetdoelstelling.
In Brussel won KBC 3,1 procent na positieve resultaten van de Belgische bank. In Londen viel de handelsupdate van modehuis Burberry (plus 8 procent) in de smaak. Qiagen steeg 12,8 procent in Frankfurt. Volgens persbureau Bloomberg overweegt het Amerikaanse Thermo Fisher Scientific een overname van het Nederlandse biotechbedrijf.
De euro was 1,1009 dollar waard, tegen 1,1005 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent in prijs tot 57,54 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 62,87 dollar per vat.