Afvaardiging ambtdragers
Dan vergadert de synode over de afvaardiging van niet-christelijke gereformeerde ambtsdragers naar de classis. Lees hier meer daarover.
De generale synode van de CGK stelde in 2016 dat ambtsdragers van samenwerkingsgemeenten die geen lid van het kerkverband zijn –maar bijvoorbeeld van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt of de Nederlands Gereformeerde Kerken– alleen een adviserende stem op de classis hebben. De CGK-classes Apeldoorn en Haarlem en de kerkenraad van Zwolle vroegen het synodebesluit uit 2016 te herzien.
De synodeleden mogen vragen stellen. Ds. P. J. den Hertog (Amsterdam) vindt het vreemd dat een stemgerechtigde afgevaardigde het „stempeltje CGK” moet hebben. „En dat terwijl je weet dat je bent samengebracht.” Het synodebesluit gaat volgens hem „dwars” in tegen de kerkorde en tegen het principe van afvaardiging, zoals dat in de zestiende eeuw is geregeld. De predikant vindt de regel „naar sektarisme” neigen.
In Lelystad vormt de Ankergemeente al 47 jaar een samenwerkingsgemeente van christelijke gereformeerden en Nederlands gereformeerden, zegt ouderling W. Hijmissen. „We delen alles met elkaar. En als dan op de classis een broer niet in volle rechten wordt erkend, dan doet dat pijn. Nog even en in de gemeente weet niemand meer wie christelijk gereformeerd of Nederlands gereformeerd is.”