Binnenland

Kijken naar Mercurius afgelast door bewolking

Het is niet mogelijk om maandag door een telescoop te zien hoe Mercurius voor de zon langstrekt. Meerdere sterrenwachten wilden hun deuren openen, maar de weersverwachting is te slecht en daarom zijn de evenementen afgelast.

ANP
11 November 2019 06:02Gewijzigd op 16 November 2020 17:28

De sterrenwachten in onder meer Amsterdam en Enschede hebben besloten om de kijkdag te schrappen. De Sterrenwacht in Eindhoven is wel open, maar door de telescopen is niets te zien. Het observatorium gaat nu proberen de overgang via een livestream te volgen.

Wie de overgang wil zien, heeft daarvoor een speciale telescoop nodig. Het is te gevaarlijk om met het blote oog naar de zon te kijken en Mercurius is te klein om door een eclipsbril te zien.

De zogeheten Mercuriusovergang begint om 13.36 uur. Mercurius is dan een klein stipje voor de zon. Om 16.53 uur gaat de zon onder, met Mercurius ervoor. De overgang eindigt onder de horizon.

Mercurius is de kleinste planeet in ons zonnestelsel. Hij draait in slechts 88 dagen rond de zon. Elke 116 dagen staat Mercurius tussen de aarde en de zon in, maar meestal staat de planeet net boven of net onder de zon en is hij niet te zien. Af en toe staan de zon, Mercurius en de aarde wel precies op één lijn en dat is de Mercuriusovergang. De vorige keer was op 9 mei 2016, de eerstvolgende keer is op 13 november 2032.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer