Economie

Directie CSM geeft winstwaarschuwing

CSM heeft het eerste halfjaar te maken gehad met een paar tegenvallers. De zwakke dollar en mindere prestaties bij de Europese bakkerijdivisie drukten de resultaten.

ANP
27 August 2004 23:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:34

Voor het hele jaar waarschuwde het voedingsconcern voor een daling van de winst per aandeel tussen de 10 en 15 procent.

Dat bleek vrijdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het concern greep die gelegenheid aan om de snoepdivisie (suikerwerk), met onder andere Sportlife, Redband, Venco en King, in de etalage te zetten. „CSM kiest een nieuwe weg. We stappen uit de consumentgerichte markt en richten ons op de zakelijke”, aldus bestuursvoorzitter Jaap Vink. Het bedrijf wil versneld groeien in de goed draaiende divisie voor voedingsingrediënten (biochemicals) en de wisselend presterende divisie voor bakkerijproducten.

Het afstoten van het suikerwerk is volgens Vink en zijn financiële man R. Hendriks ingegeven door de grote investeringen die nodig zijn om deze divisie verder uit te bouwen. „Wil je een merk als bijvoorbeeld het Zweedse Läkerol of andere nieuwe merken opbouwen, dan kost dat miljoenen. Dat geld sturen we liever in een andere richting”, aldus Vink. In oktober beginnen de gesprekken met eventuele kopers en CSM hoopt op een akkoord voor het eind van dit jaar. Bij deze divisie werken 4200 mensen, van wie 450 in Nederland. De omzet komt jaarlijks uit op ongeveer 760 miljoen.

CSM gaat ingrijpen in de Europese bakkerijdivisie. In Frankrijk en Duitsland zat volgens Vink „alles tegen wat maar tegen kon zitten.” Niet-rendabele onderdelen worden afgestoten en er gaan fabrieken dicht. Hoeveel werknemers wegmoeten, kon het bedrijf nog niet zeggen. Het afstoten van twee onderdelen is bijna rond. Het Duitse Dreidoppel is verkocht, verkoop van het Franse Lachaise is in vergaand stadium van onderhandeling.

Het concern, dat ontstond dankzij de suikerbiet, verwacht dat de Europese Unie haar plannen rond quotumreductie van suiker doorzet. „Maar de prijsreductie zal nog gaan meevallen”, voorspelt Vink. De nu voorgestelde EU-regeling zal leiden tot een daling van het bedrijfsresultaat in deze divisie met 20 procent. Dat leed is volgens Hendriks echter te overzien wanneer het bedrijf dan verder rationaliseert. Dat houdt mogelijk verkoop in van de locatie in Breda.

De cijfers over de eerste zes maanden waren lager dan in dezelfde periode in 2003. De winst bleef steken op 46,2 miljoen euro, tegenover 66,5 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Toen had het concern echter een eenmalige bate van 13,6 miljoen. Ook de omzet was iets lager en kwam uit op 1,68 miljard euro. Zonder het nadelige effect van wisselkoersen zou de omzet met 2,6 procent zijn gestegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer