Economie

Bloemen verruilen duur vliegtuig voor zeecontainer

Snijbloemen per vliegtuig naar de Verenigde Staten vervoeren is tegenwoordig peperduur. Dure brandstof, een zwakke dollar, hoge vrachttarieven en een groeiende bloementeelt in de VS leiden ertoe dat Nederlandse bloemenexporteurs de concurrentie nauwelijks aankunnen.

ANP
26 August 2004 16:13Gewijzigd op 14 November 2020 01:34

Het Productschap Tuinbouw zoekt daarom met Wageningen Universiteit naar een goedkoper alternatief. Vooral zeevracht biedt mogelijkheden. Uit onderzoek is gebleken dat het transport per schip ongeveer 70 tot 80 procent goedkoper is dan met het vliegtuig, zei H. Harkema van de universiteit donderdag.

De VS zijn een relatief kleine afzetmarkt voor Nederlandse snijbloemen. Afgelopen jaar verzonden Nederlandse exporteurs ter waarde van 103,5 miljoen euro bloemen per vliegtuig naar het land. De totale Nederlandse bloemenexport bedraagt ongeveer 3 miljard euro.

De bloemenproductie in de VS laat een opwaartse trend zien, waardoor de concurrentie voor Nederlandse telers toeneemt. Die kunnen deze maar moeilijk het hoofd bieden, omdat luchtvracht een dure aangelegenheid is. De laatste tijd heffen luchtvaartmaatschappijen bijvoorbeeld brandstoftoeslagen wegens de hoge olieprijs. Ook de euro blijft sterk tegenover de dollar.

Bijkomend probleem zijn de strenge veiligheideisen die de VS aan het luchttransport stellen. Daardoor wordt het steeds onzekerder of de bloemen wel op tijd de plaats van bestemming bereiken, terwijl bloemen bijzonder gevoelig voor vertraging zijn. Hoe langer een bloem over de reis doet, des te korter hij bij de consument in een vaas kan staan.

Zeevracht blijkt een goedkoper alternatief te zijn, maar er kleeft wel een groot nadeel aan. Een schip doet er minimaal een week over om de VS te bereiken. Een vliegtuig is binnen weinig uren de Atlantische Oceaan over.

Het kennisinstituut denkt daarvoor een oplossing te hebben gevonden. Het heeft een speciale container ontworpen die de bloemen gedurende de reis gekoeld houdt. Desondanks overleven niet alle bloemen zo’n lange reis. Toch noemt onderzoeker Harkema het realistisch dat er over een aantal jaren zeecontainers met bloemen naar de VS gaan. Het is in elk geval de bedoeling dat volgend jaar de eerste bloemen het ruime sop kiezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer