Het opgespoorde busje kan cruciaal zijn
Wat voor aanknopingspunten heeft de politie nu bekend is dat dinsdag een verdachte voor de moord op advocaat Derk Wiersum is opgepakt? De door de recherche gevonden vluchtauto kan cruciaal zijn.
1. Het witte busje
De politie heeft het witte busje, een Opel Combo, waarin de moordenaar samen met een handlanger zou zijn gevlucht, opgespoord. Dat is best opmerkelijk. Vaak steken plegers van een liquidatie een vluchtauto in brand. Om zo sporen uit te wissen.
Het voertuig kan leiden tot een doorbraak in het onderzoek. Forensisch specialisten keren het busje binnenstebuiten. Huidvocht op het stuur of een haartje in de bekleding kan de politie helpen aan een DNA-profiel van een of meer inzittenden.
Wel is voorzichtigheid geboden. Het DNA kan van iemand zijn die ooit in het busje zat, maar die niets met de moord op Wiersum te maken heeft. Als de recherche DNA vindt, zullen experts nagaan of het DNA ook voorkomt in de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut. Is er bijvoorbeeld een DNA-link met een misdadiger die banden heeft met de voortvluchtige misdadiger Ridouan Taghi? Die vermeend leider van een moordbende, zou de hand hebben gehad in de moord op advocaat Wiersum. Die verdedigde kroongetuige Nabil B., die belastend heeft verklaard over Taghi.
De politie wil ook weten waar het voertuig zich bevond in de dagen en weken voorafgaand aan de moord op advocaat Derk Wiersum. Wegbeheerders moeten wellicht camerabeelden afstaan.
Als de politie meer zicht heeft op de ‘gangen’ van het busje, kan het onderzoek zich bijvoorbeeld richten op beveiligingscamera’s in de buurt van het voertuig. Wie zijn op de beelden te zien? Wie stapten er in dat busje? Waar reed het naartoe? Kunnen omstanders daar meer over zeggen? Opvallend is dat de politie het busje in verband brengt met Almere. Daar zou het voertuig hebben gereden. Binnen de Mocro War (die cirkelt rond bloedige vetes tussen drugsmisdadigers) was Almere meer dan eens het toneel van grof geweld.
2. De woning
De man die dinsdag is opgepakt, bevond zich in een woning. Ook zo’n pand heeft uiteraard de interesse van de recherche. Zijn er DNA-sporen te vinden? Liggen er, noem eens wat, pizzadozen? Kan het zijn dat het ‘team’ dat de liquidatie voorbereidde, in de woning is geweest en daar heeft gegeten? Zit er DNA op de pizzadozen? En staan verdachten dan misschien op camerabeelden van een pizzeria ergens? De recherche zal ieder haakje grijpen.
Liggen er kleren met schotresten in de woning? Erg waarschijnlijk lijkt zo’n scenario niet. In onderwereldkringen is min of meer de regel dat je na een liquidatie gebruikte kleding zo snel mogelijk vernietigt. Anderzijds: Specialisten hebben genoeg aan een miniscuul DNA-spoortje.
3. Telefoons
Als de politie in de woning of het busje telefoons (of bijvoorbeeld een laptop) vindt, zal de recherche die onderzoeken dan wel proberen te kraken. Criminelen communiceren vaak met versleutelde telefoons. Het kan een hele toer worden om die toestellen open te breken. Misdadigers kunnen na een liquidatie een telefoon vernietigen of ergens in het water te dumpen. Dat bemoeilijkt de speurtocht van de recherche.
Als de recherche er in zou slagen in beslag genomen telefoons te kraken, dan kan dat een schat aan informatie opleveren.
Neem de contactlijst van een verdachte. Zitten daar (bij)namen in van andere criminelen? Stuurde de verdachte belastende appjes over de liquidatie van de advocaat?
Waarschijnlijk zal de politie via zendmasten traceren welke ‘route’ die telefoons hebben afgelegd.