„Staatssecretaris kan postkantoren redden”
Staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat kan er wel degelijk voor zorgen dat er minder postagentschappen in wijken en dorpen dichtgaan.
Dat stelden de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Consumentenbond en het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) woensdag in een brief aan de vaste kamercommissie voor verkeer en waterstaat.
De Tweede Kamer zou donderdag vergaderen over de postagentschappen. De Vries zegt dat zij geen bevoegdheden heeft om de kantoren open te houden. Volgens de briefschrijvers kan zij TPG en de Postbank wel toestemming weigeren de kantoren te sluiten.
VNG, Consumentenbond en MKB geloven niet dat Postkantoren BV, het gezamenlijk bedrijf van TPG en de Postbank, zich houdt aan de afspraak dat er 2102 vestigingen open zullen blijven. Dat zijn er 112 minder dan vorig jaar. De organisaties vermoeden dat er nog meer dicht zullen gaan.
De 1000 zogenoemde servicepunten die Postkantoren BV wil openen zijn geen goed alternatief, vinden de briefschrijvers. Bij deze kantoortjes kunnen mensen geen geld meer opnemen of pinpassen afhalen. Ook het aantal posthandelingen zou hier zeer beperkt zijn.
Het CDA riep de PvdA gisteren op zich eveneens tegen de sluiting van postvestigingen te keren. Fractievoorzitter Melkert zei vorige maand op verkiezingscampagne dat het afgelopen moet zijn met de sluiting van bank- en postagentschappen op het platteland en in de wijken.
Het Europees Parlement is woensdag zonder morren akkoord gegaan met iets grotere concurrentie in de postbestelling in de Europese Unie. De voorstellen van eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt), die door de verantwoordelijke ministers al sterk waren afgezwakt, kregen brede steun.
Van volledige liberalisering van de postdiensten, wat Nederland met zijn al vergaande eigen vrije markt had gewild, komt voorlopig niets terecht. Een geleidelijke verruiming in drie fasen (in 2003, 2006 en 2009) voor zwaardere poststukken (vanaf 50 gram) is de bedoeling.
De bulk van de poststukken is echter minder zwaar. Momenteel is 3 procent van de postbestelling vrij. Vanaf 2006 is dat 15 procent. Pakjes en exprespost, goed voor 27 procent van de markt, zijn nu al aan concurrentie blootgesteld.
In 2007, mogelijk 2009, besluiten de EU-ministers of de markt verder open kan. Maar de Commissie moet eerst onderzoeken wat de gevolgen zijn van volledige marktwerking voor de „universele dienstverlening” (postbodes op het platteland).
Dit moeizaam bereikte compromis, waarmee vorig EU-voorzitter België in zijn nopjes was, ging Nederland niet ver genoeg bij het uitblijven van een einddatum voor een volledig vrije postbestelling. Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) stemde als enige vorig najaar tegen.