Beleggers wachten op uitspraak aandelenlease
De kantonrechter in Amsterdam zal woensdag als laatste in de rij een bijdrage leveren aan de hete zomer voor beleggers in aandelenlease. De rechter velt een oordeel over de vraag of beleggers de handtekening van hun partner nodig hadden toen ze in aandelenlease stapten. Een groep consumenten wil zijn beleggingscontract laten vernietigen, omdat die handtekening ontbreekt.
De beleggers hebben redenen om de uitspraak hoopvol tegemoet te zien. Diverse rechtbanken hebben zaken over aandelenlease doorverwezen naar de kantonrechter, omdat de contracten als huurkoop kunnen worden bestempeld. Bij huurkoopcontracten, ofwel koop op afbetaling, is het gebruikelijk dat de partner van de koper mede tekent. Die regeling moet voorkomen dat iemand zijn huishouden op eigen houtje in financiële problemen brengt.
Bij de kantonrechter in Amsterdam ligt de zaak van de stichting Eegalease. De stichting procedeert namens een kleine 15.000 partners van beleggers in aandelenlease. Eegalease heeft de pijlen gericht op Dexia Bank Nederland, veruit de grootste aanbieder van beleggingen met geleend geld.
De partners van beleggers kregen deze zomer morele steun van twee experts. De voormalige vice-president van de Hoge Raad H. Roelvink en emeritus hoogleraar burgerlijk recht C. Brunner concludeerden dat de handtekening van een partner vereist is voor aandelenlease. Dexia bestrijdt dat beleggingen met geleend geld een vorm van huurkoop zijn.
De uitspraak woensdag raakt een groep van duizenden beleggers. Die wachten al een groot deel van de zomer op het vonnis. Dat zou eigenlijk eind juni worden uitgesproken, maar werd tot tweemaal toe uitgesteld.
Het ziet ernaar uit dat de kantonrechter voor beleggers in aandelenlease een reeks onstuimige zomermaanden afsluit. De grote broer van Eegalease moest eerder deze zomer een tegenvaller slikken, toen de rechtbank oordeelde dat een reclame voor de meest populaire leasebelegging niet misleidend was. De stichting Leaseverlies, waarbij zich ruim 90.000 ontevreden beleggers hebben aangesloten, heeft inmiddels hoger beroep aangetekend.
Verder moesten de beleggers met geleend geld aan de vooravond van de zomer een deceptie verwerken, omdat pogingen een schikking te treffen in de ruzie over aandelenlease, mislukten. Een commissie van drie bemiddelaars staakte haar missie na negen maanden.
De beurswaakhond AFM zorgde nog voor een pleister op de wond door een serie boetes uit te delen aan Dexia. Beleggers vatten de harde aanpak van de toezichthouder op als een steun in de rug. De tik die de AFM uitdeelde versterkt hun positie echter niet direct.