Economie

LTO: lappendeken aan natuur gijzelt economie

Om tot een oplossing te komen voor de huidige stikstofproblematiek moet opnieuw gekeken worden naar de inrichting van het land. Volgens LTO-voorzitter Marc Calon is de natuur te veel versnipperd en Nederland daarvoor te dichtbevolkt. „Nu blijkt dat we onszelf economisch hebben gegijzeld”, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

ANP
24 August 2019 04:58Gewijzigd op 16 November 2020 16:47

„We hebben ruim 160 natuurgebieden aangewezen, waarvan 120 als stikstofgevoelig, en die liggen als postzegeltjes over Nederland verspreid”, zegt Calon. „Moet die natuur dan alles bepalen wat wij nog mogen in Nederland?” Hij wijst op de recente stikstofuitspraak van de Raad van State. Daardoor liggen tal van projecten voor woning-, wegen- en dijkenbouw stil.

De LTO-voorzitter vraagt zich hardop af of de natuurgebieden wel goed liggen. „Onze totale uitstoot is te groot voor die lappendeken aan natuur. Als we alleen de Veluwe, het Lauwersmeer en de Oostvaardersplassen als Natura 2000-gebied hadden aangewezen, was dit nooit gebeurd.”

Ook VNO-voorzitter Hans de Boer wil dat de natuur meer geconcentreerd wordt. „Minder en groter. Zodat we elkaar niet in de weg zitten”, zegt hij tegen de krant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer