Europese beurzen winnen terrein
De Europese beurzen wisten donderdag verder terrein terug te winnen, na de recente zware verliezen. Beleggers schoven de zorgen over een vertraging van de wereldeconomie aan de kant na een onverwachte stijging van de Chinese export. Ook nam de vrees voor een valutaoorlog af na stabilisatie van de Chinese yuan. Op het Damrak vielen de halfjaarcijfers van maritiem dienstverlener SBM Offshore in de smaak.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent in de plus op 543,61 punten. De MidKap dikte 1,5 procent aan tot 820,63 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 1,1 procent. In Londen, waar veel bedrijven ex dividend noteerden, won de FTSE 0,1 procent.
SBM Offshore (plus 6,3 procent) was een van de grote stijgers bij de middelgrote bedrijven. De maritiem dienstverlener verhoogde zijn prognoses na beter dan verwachte halfjaarcijfers. Postbezorger PostNL deed het met een winst van 6,4 procent nog iets beter. Corbion stond onderaan met een min van 2,1 procent. Het speciaalchemiebedrijf zakte een dag eerder al ruim 3 procent na teleurstellende cijfers.
In de AEX voerde supermarktconcern Ahold Delhaize de stijgers aan met een winst van 3,2 procent. ABN AMRO was de grootste daler met een verlies van 0,8 procent. Beleggers bleven bezorgd over de waarschuwing die de bank heeft gekregen van de toezichthouder om zijn klantendossiers op orde te brengen.
In Frankfurt klom ThyssenKrupp 2,5 procent ondanks een verlaging van de winstprognose voor het lopende boekjaar. Beleggers hielden al rekening met zwakke resultaten van het Duitse staal- en industrieconcern. Adidas verloor 1,6 procent, na tegenvallende resultaten van de Duitse sportkledingverkoper. Osram Licht zakte 6,5 procent. Allianz Global Investors, de grootste aandeelhouder van het Duitse verlichtingsbedrijf, vindt het overnamebod van de private investeerders Bain en Carlyle te laag.
De euro was 1,1214 dollar waard, tegen 1,1228 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden op na de zware koersval op woensdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,4 procent in prijs tot 52,31 dollar. Brentolie kostte 1,7 procent meer op 57,20 dollar per vat.