Buitenland

„Al-Sadr akkoord met vredesplan”

Muqtada al-Sadr heeft een vredesplan van de Iraakse Nationale Conferentie aanvaard. Dat heeft een woordvoerder van de radicale sjiitische geestelijke woensdag gezegd. Al-Sadr wil nog wel onderhandelen over de exacte uitvoering van het plan.

Buitenlandredactie
19 August 2004 08:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:32

Volgens het plan moeten de strijders van Al-Sadr de wapens neerleggen en zich terugtrekken uit de Imam Ali-moskee in Najaf, vanwaar zij nu aanvallen uitvoeren op Amerikaanse soldaten. Zijn beweging moet Al-Sadr omvormen tot een politieke partij. In ruil worden hij en zijn strijders niet vervolgd.

Enkele uren voordat Al-Sadr zijn instemming met het plan bekendmaakte, had de Iraakse minister van Defensie, Hazam Shaalan, aangekondigd dat Iraakse soldaten de Imam Ali-moskee zouden binnenvallen. In het heiligdom houden zich strijders van Al-Sadr schuil.

Een radicale islamitische groepering in Irak heeft woensdag gedreigd de Frans-Amerikaanse journalist Micah Garen te vermoorden als de Amerikaanse troepen zich niet binnen twee dagen terugtrekken uit Najaf. Een groepering die zich de Martelarenbrigade noemt stuurde de Arabische nieuwszender Al-Jazeera woensdag een video met beelden van een westerling, waarschijnlijk Garen, die vorige week vrijdag met zijn tolk werd ontvoerd in de stad Nasiriyah.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice heeft woensdag tijdens een interview met de nieuwszender CNN gezegd dat Al-Sadr niet op zijn woord is te vertrouwen en moet worden aangepakt. Zij benadrukte dat de Iraakse regering moet beslissen over hoe ze de opstand in Najaf gaat beëindigen.

De Amerikaanse strijdkrachten zijn woensdagavond massaal in actie gekomen in de uitgestrekte sjiitische buitenwijk van Bagdad, Sadr-City. Het stadsdeel geldt als een uitvalsbasis van gewapende aanhangers van Al-Sadr. Er zouden volgens Amerikaanse opgave zeker vijftig opstandelingen zijn gedood. Volgens een Iraakse politica die deel uitmaakt van de woensdag opgerichte nationale raad, rukten de Amerikanen in de avond vanuit verschillende richtingen op.

Amerikaanse soldaten hebben woensdag twee gevangenen doodgeschoten bij een oproer in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad. Vijf andere gevangenen raakten gewond.

Het oproer begon als een gevecht tussen enkele gevangenen, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse militaire politie. Het gevecht escaleerde snel, totdat er zo’n 200 gevangenen bij betrokken waren. Amerikaanse soldaten werden met stenen bekogeld. Waarschuwingen werden genegeerd. Ook rubberen kogels haalden niets uit. De militairen besloten met scherp te schieten toen een van de gevangenen om het leven dreigde te worden gebracht. Waar het gevecht om ging, is niet bekend.

Het hoofdkwartier van de door Polen aangevoerde troepen in Irak is woensdag met mortieren beschoten. Daarbij zijn zeven mensen gewond geraakt. Voorzover bekend verkeert geen van hen in levensgevaar.

De Iraakse Nationale Conferentie heeft woensdag op haar chaotisch verlopen laatste dag de eerste 81 leden gekozen van de nationale raad, het orgaan dat tot januari moet fungeren als interim-parlement van Irak. De laatste negentien plaatsen van de honderd leden tellende raad zullen worden ingevuld door leden van de opgeheven Iraakse bestuursraad die geen plaats hebben gekregen in de Iraakse interim-regering. Voortdurende discussies over de manier waarop de leden van de raad gekozen zouden moeten worden, hadden de organisatoren er dinsdag al toe gebracht de conferentie met een dag te verlengen.

De nationale raad moet, tot er in januari 2005 in Irak verkiezingen worden gehouden, controle uitoefenen op de Iraakse interim-regering. De raad mag de begroting van de interim-regering beoordelen en heeft het recht een veto uit te spreken over besluiten van de regering, mits het daar een tweederde meerderheid voor kan vinden. Ook mag de raad vervangers aanwijzen voor ministers die komen te overlijden of zijn afgetreden.

Het Poolse kamp, Babylon, is woensdag rond 14.30 uur door zeven granaten geraakt, terwijl verscheidene andere granaten doel misten, zei Zdzislaw Gnatowski, een militaire woordvoerder in Warschau. Onder de gewonden zijn drie Polen -twee soldaten en een burger- zei hij. De commandant van de Poolse troepen in Irak, Andrzej Ekiert, zei dat de andere gewonden een Amerikaan, een Indiër en twee Irakezen zijn. Polen leidt in Irak een troepenmacht van 6200 manschappen, waarvoor het zelf 2400 man heeft geleverd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer