Cultuur & boeken

Tussentijdse wederkomst

Titel:

Drs. A. Verhoef
18 August 2004 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 01:32

”Operatie Wederkomst”
Auteur: Paul Maier
Uitgeverij: Mozaïek, Zoetermeer, 2004
ISBN 90 239 9106 0
Pagina’s: 336
Prijs: € 17,90. De Amerikaanse christenauteur Paul Maier confronteert de lezers van zijn jongste roman met de vraag: Zou God in Zijn oneindige soevereiniteit en genade kunnen besluiten om nog één keer de Heere Jezus naar de aarde te zenden om Zijn lauwe kerk die het spoor bijster is weer achter Hem te scharen…? Het is aan de hoofdpersoon in ”Operatie Wederkomst”, de bijbelgeleerde Jon Weber, om de betrouwbaarheid van de dertigjarige prediker Joshua Ben-Yosef te beoordelen.

Jezus komt op last van Zijn Vader en uit liefde voor de verdwaalde schapen nog een keer terug op aarde. Paul Maier heeft daarmee zonder meer gekozen voor een intrigerende probleemstelling in zijn jongste roman ”Operatie Wederkomst”. Net als in zijn vorige roman ”Het Ramadocument” is ook nu weer de knappe bijbelgeleerde en archeoloog Jon Weber de hoofdpersoon. Hij komt naar Israël om een veelbelovend mozaïek te beoordelen en ontmoet dan de charismatische Joshua Ben-Yosef, die op een identieke manier optreedt en predikt als Jezus van Nazareth twintig eeuwen terug. Ook Joshua heeft twaalf „vrienden” gekozen. Ook hij doet wonderen. Alleen, zegt hij, zal hij niet aan het kruishout sterven. Want dat offer voor de zonden van de wereld hoefde maar één keer gebracht te worden.

Integer en bijbelgetrouw
Als lezer word je gedwongen om je het onvoorstelbare voor te stellen. Want denk je niet te gering over Gods grote genade als je Joshua afwijst? Twijfel je dan niet aan Gods regering over deze wereld, ook al is zo’n tussenkomst van Jezus niet geopenbaard in Zijn Woord? God is toch niet begrensd door Zijn Woord? En als je niet in deze Joshua gelooft, ben je dan niet net als de Schriftgeleerden en Farizeeërs in de tijd van Jezus? Met deze even lastige als boeiende vragen zit Jon Weber en zit ook de lezer danig in zijn maag.

Paul Maier doet er aan het begin van zijn thriller alles aan om zijn geleerde hoofdpersoon neer te zetten als een integer en bijbelgetrouw mens. Hij is dan in een juridische strijd gewikkeld met Melvin Merton, die hem heeft aangeklaagd wegens smaad omdat Weber de dweperige en fanatieke manier heeft bekritiseerd waarop Merton vele gelovigen achter zich krijgt met zijn ideeën over de wederkomst van Christus. In dat kader schroomt Maier er niet voor om via zijn hoofdpersoon kritiek te uiten op de hype in Amerika rond de ”Left Behind”-romanserie, in Nederland uitgegeven als ”De laatste bazuin”. Jon Weber blijft dan ook zeer sceptisch staan tegenover Joshua Ben-Yosef. Zelfs als Webers vrouw Shannon een trouw volgeling van Joshua wordt en als zij haar echtgenoot verwijt een farizeeër te zijn. Dat brengt Jon Weber in een geweldige geestelijke strijd.

Meer dan een skelet
De thriller ”Operatie Wederkomst” stelt de exclusiviteit van de openbaring van God in Zijn Woord ter discussie. Dat gebeurt de laatste tijd veel meer in de romanwereld. Met tweeërlei resultaat. In de razend populaire en volkomen onchristelijke thriller ”De Da Vinci Code” van de Amerikaan Dan Brown wordt de openbaring van God in Zijn Woord afgedaan als puur mensenwerk en wordt de kerk van alle eeuwen en plaatsen getekend als een politiek corrupt machtsbolwerk. Jammer genoeg slikken massa’s louter consumptieve lezers dit als zoete koek.

Dat het ook anders kan, liet Paul Maier al zien in zijn vorige roman, ”Het Rama-document”. Daarin gaat het over de vondst van een geraamte waarvan men beweert dat het van Jezus is. Als dat waar zou zijn, zouden de opstanding uit de doden en de hemelvaart van Christus als een sprookje zijn weerlegd. In die roman is het aan dezelfde Jon Weber om aan te tonen dat dat skelet niet van Jezus van Nazareth is.

Maar in ”Operatie Wederkomst” heeft Weber te maken met meer dan een skelet. Heette de vorige roman in het Engels ”A Skeleton in the Closet”, zijn jongste roman heet daar ”More than a Skeleton”, meer dan een skelet: een springlevende man die zegt de teruggekomen Jezus te zijn. Maar anders dan bij Dan Brown blijft Paul Maier in de uitwerking van zijn plot vasthouden aan de Bijbelse waarheid.

Niet overtuigend
Hoe intrigerend de keuze van het probleem ook is, toch zie ik een aantal zwakke punten in deze thriller. De hoofdpersoon Jon Weber komt in zijn dialogen niet echt tot leven. Maier is een academicus en schrijft een roman zoals een hoogleraar doceert, tamelijk stoffig. Ronduit ergerlijk is de manier waarop vrouwen in de thriller worden getekend. Die zijn goedgelovig, niet erg snugger. De man is er altijd om zijn schranderheid boven de vrouw uit te tonen. Ook de romantische passages over het samenzijn van Jon Weber en zijn vrouw Shannon zijn gespeend van levendigheid.

Wat mij al lezende hevig intrigeerde, was de vraag hoe de kerken zouden reageren op Jezus’ tussentijdse komst naar deze aarde. Daarin is Paul Maier niet overtuigend. Eigenlijk gaat het hele brede kerkelijke spectrum van evangelisch tot reformatorisch, van rooms-katholiek tot pinkstergemeente, zonder veel moeite over tot de aanvaarding van Joshua Ben-Yosef. Dat maakt de hoofdpersoon Jon Weber tot de enige wetenschapper in de wereld die kritisch blijft staan tegenover Joshua Ben-Yosef. En zijn roem na diens ontmaskering is dus ook evident torenhoog. Dan maak je als auteur je hoofdpersoon onrealistisch slim en laat je als auteur ook zien dat je niet zo heel veel vertrouwen hebt in de doortastendheid van de kerken.

Hoe dan ook, deze roman dwingt lezers ertoe om na te denken over het werk van God in deze tijd. En dat is absolute winst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer