Internationaal verbod op religie
Titel:
”Vervolgd”
Auteur: Jerry B. Jenkins
Uitgeverij: Voorhoeve, Kampen, 2004
ISBN 90 297 1746 7
Pagina’s: 368
Prijs: € 19,50. Futuristische verhalen als ”Reis om de wereld in 80 dagen”, ”1984” en ”De apenplaneet” zijn (nog steeds) in. Ook christenauteurs vinden regelmatig inspiratie in een al dan niet fictieve toekomst. Denk aan de romanserie ”De laatste bazuin” van Tim LaHaye en Jerry B. Jenkins. Laatstgenoemde vindt nog steeds inspiratie in de dingen die voor ons liggen, zo blijkt uit de publicatie van zijn laatste boek, ”Vervolgd”. Net zo sterk op bijbelteksten gebaseerd, en zeker niet minder aangrijpend.
Het thema van ”Vervolgd” doet sterk denken aan ”Fahrenheit 451” van Ray Bradbury. Dat boek gaat over een (toekomstige) wereld waarin alle literatuur en andere kunstuitingen zijn verboden. Zodoende blijven alle mensen op hetzelfde niveau en kan niemand zich meer of minder voelen dan de ander. Einde oorlog, begin broederschap zo is de gedachte. In ”Vervolgd” is in de wereld na de Derde Wereldoorlog niet literatuur, maar godsdienst verboden. Waarom? „Verhinder al die verschillende godsdienstige leiders toch hun standpunten te verspreiden als de enige absolute waarheid. Verbied godsdiensten en er zal minder strijd zijn”, zo klinkt het op de eerste bladzijde van het boek met als opschrift ”Uit brieven aan het tijdschrift TIME, 28 oktober 2002”.
Jenkins werkt dit thema op aangrijpende wijze uit. De internationale christelijke gemeenschap is wegens het wereldwijde verbod op godsdienst in benauwdheid geraakt. Vanuit geheime plaatsen proberen ze toch -onder meer dankzij moderne media als internet- de boodschap van genade en redding te verkondigen. Paul -Paulus?- Stepola van de Nationale Vredesorganisatie heeft als taak de ondergrondse gelovigen uit hun schuilplaatsen te verjagen, te ontmaskeren en te doden. Daarbij komt hij echter in aanraking met onverklaarbare gebeurtenissen en met een schokkend feit uit zijn eigen verleden. En alsof dat nog niet genoeg is, ontdekt hij halverwege het boek ook nog eens dat er iets groots gaat gebeuren, iets dat niet kan worden tegengehouden, iets dat heel spoedig zal plaatshebben.
Uiteraard staan er in een futuristisch boek zaken die vreemd aandoen voor mensen anno 2004 -hydroauto’s, geïmplanteerde cellen in kiezen, onderhuidse identificatiechips-, maar de technologische vernieuwingen zijn niet van zo’n aard en aantal dat ze een belemmering voor het lezen vormen. Sommige scènes van de dood van christenen zijn dat, door hun gedetailleerdheid, eerder.
Dat neemt niet weg dat ”Vervolgd” het lezen waard is. Er vallen misschien de nodige kanttekeningen te plaatsen bij de manier waarop Jenkins elementen uit de Bijbel -met name uit Openbaring- in het verhaal verwerkt, maar het resultaat is wel een verhaal waarin doorklinkt dat er alleen behoud ligt in het geloof in Christus. Een verhaal dat toont hoe moeilijk christenen het kunnen krijgen, maar ook hoe groot, trouw en machtig de Heere voor de Zijnen is. Een verhaal dat in de toekomst wel eens voor een groot deel werkelijkheid zou kunnen worden…