Kleine winsten op Europese beurzen
De meeste Europese beurzen gingen vrijdag licht vooruit. Beleggers verwerkten de lagere slotstanden op Wall Street en de aanhoudende stroom van kwartaalberichten van grote Amerikaanse en Europese bedrijven. Op het Damrak werden Signify en Wereldhave afgestraft na tegenvallende handelsupdates.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent hoger op 580,42 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 830,56 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,4 procent.
In de MidKap was Signify de grote verliezer met een min van 7,7 procent. Het verlichtingsbedrijf zag de omzet in het tweede kwartaal opnieuw dalen door de aanhoudende krimp van de traditionele lampenmarkt. Winkelvastgoedfonds Wereldhave stelde zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bij en verloor 4 procent.
Biotechnoloog Galapagos behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 1,4 procent, na beter dan verwachte halfjaarcijfers. RELX ging op kop met een plus van 1,5 procent. De informatieleverancier zakte een dag eerder bijna 4 procent na teleurstellende resultaten. Telecomconcern KPN (min 3,5 procent) noteerde ex dividend. Bij de kleinere bedrijven zakte Nedap 6,8 procent. Het bedrijf zag de omzet in het eerste halfjaar dalen. NIBC verlaagde het advies voor het aandeel.
In Parijs raakte luxeconcern Kering 6 procent kwijt. Het Franse moederbedrijf van onder meer Gucci en Saint Laurent wist de omzet in de eerste jaarhelft op te voeren. De groei van Gucci, goed voor zo’n 60 procent van de totale omzet, viel echter tegen.
In Londen dikte Vodafone 8,5 procent aan na een handelsupdate. Het Britse telecomconcern gaat al zijn Europese zendmasten in één bedrijf onderbrengen en overweegt om een deel van dat bedrijf op termijn naar de beurs te brengen. Nestlé won 2 procent in Zürich. De consumentengoederenmaker boekte in de eerste jaarhelft meer omzet.
De euro noteerde op 1,1142 dollar tegenover 1,1160 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 56,30 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 63,68 dollar per vat.