Halfjaarcijfers Imtech beneden verwachting
Technisch dienstverlener Imtech heeft over het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 19,8 miljoen euro tegen 19,3 miljoen euro over dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 6,4 procent naar 779 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.
Analisten hadden gerekend op een hogere winst. Op de effectenbeurs in Amsterdam koerste het aandeel Imtech tijdens de ochtendhandel circa 2 procent lager om uiteindelijk met een verlies van dik 1 procent de handel uit te gaan.
Imtech kampt, vooral in Nederland, met druk op de winstmarge. Die steeg weliswaar ten opzichte van een jaar geleden, maar slechts fractioneel van 4,3 procent naar 4,4 procent. De reorganisaties in de afgelopen periode, waarbij een paar honderd banen werden geschrapt, hebben daardoor minder kostenbesparingen opgeleverd dan „iedereen dacht".
Het bedrijf houdt vast aan zijn doelstelling om de winstmarge op termijn naar 6 procent te brengen. Ook het streven naar een omzet van 3 miljard in 2008 staat nog steeds overeind. Die groei moet vooral komen uit acquisities.
Imtech maakte bij de presentatie van de halfjaarcijfers een nieuwe aankoop bekend. Voor 6 miljoen euro koopt het BrightHouse, een Nederlands bedrijf dat is gespecialiseerd in ICT–projectmanagement. BrightHouse draait met 25 werknemers een omzet van 5 miljoen euro.
Imtech liet verder weten dat het de resultaten van een intern onderzoek naar mogelijke prijsafspraken in de Nederlandse installatiebranche heeft overhandigd aan kartelwaakhond NMa. Bestuursvoorzitter R. van der Bruggen wilde er verder niets over zeggen. Aanleiding voor het interne onderzoek was een opgedoken schaduwboekhouding van een branchegenoot, waarin ook Imtech figureerde.
Van der Bruggen zei zelf „behoorlijk tevreden" te zijn over de halfjaarcijfers, gezien de „aanhoudende moeilijke economische omstandigheden". In Nederland gaat het moeizaam; in het westen staan veel kantoren leeg, waardoor er voor Imtech weinig valt te installeren omdat er geen nieuwe kantoren worden gebouwd.
In de twee andere Beneluxlanden gaat het beter en bleven de resultaten op niveau. De activiteiten in Duitsland en Spanje ontwikkelden zich in het eerste halfjaar positief. Imtech behoort er tot de marktleiders. Zover is het nog lang niet in het Verenigd Koninkrijk, maar het concern zit hier op de weg omhoog. Vooral de Britse dochteronderneming Meica, in augustus 2003 overgenomen, doet het goed.
Positief is volgens Van der Bruggen ook het recente initiatief om vanuit Duitsland de Oost–Europese landen Polen, Roemenië, Hongarije en Tsjechie te bewerken. In een halfjaar leverde dat al voor 30 miljoen euro aan nieuwe opdrachten op. Dat is veel sneller dan gedacht zei de bestuursvoorzitter. In totaal bedraagt de orderportefeuille voor 2,4 miljard euro aan opdrachten, 2,2 procent meer dan een jaar geleden.
Imtech heeft momenteel 62 miljoen euro in kas. Daarmee zit het concern volgens sommige analisten te ruim in zijn jasje, maar Van der Bruggen maakte duidelijk niet van plan te zijn geld terug te geven aan de aandeelhouders. Het geld wordt gebruikt voor acquisities. „Die strategie is heilig, anders word je een regionaal bedrijf."