VS: Onderzoek naar fraude in Venezuela
De Verenigde Staten vinden dat er een nauwgezet onderzoek moet komen naar de klachten van de Venezolaanse oppositie over fraude bij het referendum over het lot van de linkse, populistische president Hugo Chavez. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington vanmorgen.
De VS en Venezuela hebben een gespannen relatie, zeker omdat Chavez Washington steevast beticht van imperialisme. Onafhankelijke waarnemers menen dat bij de volksraadpleging geen of bijna geen fraude is gepleegd. De Amerikaanse oud-president Carter prees het verloop van het referendum en zei dat de president eerlijk heeft gewonnen. Carter riep de oppositie op de overwinning van de president te erkennen.
„We moedigen de nationale kiescommissie aan om een transparante controle van de uitslagen toe te staan om zo de bezorgdheid weg te nemen en de Venezolaanse burgers te verzekeren dat het referendum vrij en eerlijk was”, zei de zegsman van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij had eerder de Venezolanen gefeliciteerd omdat het referendum „relatief kalm, relatief vreedzaam” was verlopen.
De oppositie, die met het referendum Chavez’ aftreden wilde bereiken, claimt de steun te hebben gekregen van 59 procent van de kiezers. Een medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei op voorwaarde van anonimiteit niet overtuigd te zijn van de bewering van de oppositie. Als de oppositie concrete bewijzen van fraude heeft, moet ze die op tafel leggen, aldus de functionaris.
Twee Braziliaanse parlementariërs die in Venezuela ook als waarnemer actief waren, zeiden tegen het Spaanse persbureau EFE dat de volksraadpleging gewoon eerlijk is verlopen. „Chavez zou niet eens de kans hebben gehad fraude te plegen”, zei een van de twee linkse politici.
De oppositie betichtte Chavez maandag van „gigantische fraude.” De tegenstanders van de president kondigden direct nieuwe betogingen aan. De eerste was maandagavond in de hoofdstad Caracas. Aanhangers van Chavez openden er het vuur op betogers. Er vielen zeker één dode, een vrouw, en zes gewonden. De schutters zouden op motorfietsen zijn ontkomen. Onder de gewonden zou ook een parlementslid zijn.
De populistische Chavez kondigde maandag direct een „nieuwe fase van de revolutie” aan die ten goede zal komen aan de armen van het olieproducerende Zuid-Amerikaanse land. De president geniet binnen de grote schare Venezolanen met een krappe of lege beurs grote populariteit. De vakbonden, de kerk, werkgevers en de media gelden als tegenstanders. Zij vinden dat Chavez vooral een miserabel economisch beleid voert, dat het land naar de afgrond voert.
Regeringen in Latijns-Amerika hebben ondanks politieke meningsverschillen met de Venezolaanse president Chavez overigens overwegend met opluchting gereageerd op diens overwinning tijdens het referendum.
De conservatieve president Uribe van buurland Colombia feliciteerde Chávez maandag en riep het Venezolaanse volk op zich nu gezamenlijk voor de eenheid van het land in te zetten. Tussen beide landen komt het steeds weer tot spanningen omdat Venezuela volgens Bogota hulp geeft aan linkse rebellen in Colombia. De Argentijnse president Kirchner feliciteerde Chávez telefonisch. In Bolivia vierden linkse oppositiepolitici de overwinning van Chávez als „een nederlaag van het Amerikaanse imperialisme” en een afwijzing van „het neoliberalisme van de Wereldbank en het IMF.”