Handelshoop helpt beurzen vooruit
De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag licht omhoog. Beleggers trokken zich op aan opmerkingen van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin die stelde dat een handelsdeal met China bijna rond is. Mnuchin heeft er vertrouwen in dat president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping vooruitgang kunnen boeken tijdens de G20-top later deze week. Signalen dat de Federal Reserve (Fed) de rente in juli mogelijk niet gaat verlagen zorgden voor enige terughoudendheid.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de plus op 559,89 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 775,97 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent.
Staalfabrikant ArcelorMittal voerde de stijgers aan bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 3,8 procent. Maaltijdbestelsite Takeaway.com stond onderaan met een verlies van 1,6 procent. In de MidKap ging luchtvaartcombinatie Air France-KLM aan kop met een plus van 3,1 procent. Apotheekbedrijf Fagron sloot de rij met een min van 2,4 procent.
De chipbedrijven Besi en ASMI stegen 2 en 1,3 procent, dankzij beter dan verwachte cijfers van de Amerikaanse maker van geheugenchips Micron Technology. Het bedrijf gaf ook aan „vroege tekenen van herstel” in de vraag naar chips te zien. In Frankfurt won chipmaker Infineon 1,1 procent, STMicroelectronics klom 2,3 procent in Parijs en in Wenen dikte AMS 4 procent aan.
Esperite kelderde 10 procent op de lokale markt. Het Poolse PBKM heeft de gesprekken met het bedrijf, over een overname van activiteiten van stamceltak Cryo-Save, gestaakt. PBKM kon zich niet vinden in de deal. Eind mei werd de stekker ook al een keer uit de onderhandelingen getrokken door PBKM, maar die werden wat later weer opgestart.
In Frankfurt steeg ThyssenKrupp 6,6 procent. De Finse liftenmaker Kone werkt volgens bronnen aan een overnamebod op de liften- en roltrappendivisie van het Duitse industrie- en staalconcern.
De euro was 1,1358 dollar waard, tegen 1,1385 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 58,83 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent meer op 65,80 dollar per vat.