Christelijke doelen trotseren malaise
Veel charitatieve instellingen worstelen door de economische malaise met een daling van particuliere giften. De christelijke goede doelen lijken evenwel de dans te ontspringen.
Bij de twintig grootste charitatieve instellingen komt de klap behoorlijk aan, aldus de Volkskrant vanmorgen. Ook Woord & Daad zag de inkomstenstroom uit de particuliere hoek afnemen, zij het met slechts 1,1 procent.
Woordvoerder H. de Pater van Woord en Daad bevestigt dat zijn organisatie minder geld heeft opgehaald bij particulieren. „We zien dat de mensen door de teruglopende economie toch wat voorzichtiger worden.” De totaalinkomsten zijn in 2003 echter gestegen. „Je moet je dus niet blindstaren op wat particulieren doen.”
Dat de totaalinkomsten toch konden stijgen, komt volgens De Pater vooral door de „forse stijging” van subsidies in 2003. „Er is dus een verschuiving opgetreden.”
Woordvoerder O. Kamsteeg van ZOA-Vluchtelingenzorg is opgetogen. Dankzij noodhulpacties voor Liberia en Zuid-Afrika stegen de inkomsten van zijn organisatie uit donaties, giften en schenkingen met ruim 5 procent tot iets boven de 4 miljoen euro. Mede daardoor kon ZOA-Vluchtelingenzorg vorig jaar voor ruim 10 procent meer besteden aan het realiseren van haar doelstelling dan in 2002.
Ook bij de GZB is geen reden tot paniek, zegt woordvoerder B. van Bokhoven. „Wij hebben onze inkomsten bijgehouden tot juni 2004 en zien zowel de particuliere giften als de inkomsten uit de gemeenten licht stijgen.” Een mogelijke verklaring voor het feit dat ook de GZB de dans ontspringt, is volgens Van Bokhoven dat de organisatie zich niet beperkt tot het jaarlijks sturen van een acceptgiro. „Onze relatie met donateurs is toch iets structureler.”
Voor de stichting Kom Over En Help geldt hetzelfde, zegt woordvoerder M. Goudzwaard. „We zijn best bezorgd geweest over de vrijgevigheid van particulieren, maar onze achterban is ons trouw gebleven.”