Handelsvrees en Huawei beheersen rode beurzen
De Europese beurzen hebben maandag flinke verliezen geleden. Beleggers reageerden op de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die lijken te zijn vastgelopen. Met name de chipsector kreeg klappen door de situatie rond het Chinese Huawei, dat op een zwarte lijst is gezet in de VS. Verschillende chipmakers hebben hun leveringen aan dat bedrijf stopgezet.
De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,2 procent lager op 551,37 punten. De MidKap zakte 1,5 procent tot 755,63 punten. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,6 procent.
Infineon raakte 4,8 procent kwijt in Frankfurt. De Duitse chipmaker levert minder chips aan Huawei door de Amerikaanse sancties tegen het Chinese technologiebedrijf. Ook de Amerikaanse chipbedrijven Qualcomm, Broadcom en Intel beperken hun leveringen aan Huawei. Google besloot eerder om de toegang van het Chinese techbedrijf tot besturingssysteem Android te beperken.
Bij de hoofdfondsen op het Damrak was chipmachinefabrikant ASML de grootste daler, met een verlies van 6,3 procent. In de MidKap stond chiptoeleverancier Besi onderaan met een min van 5,4 procent. ASMI daalde 3,2 procent. In Parijs verloor chipmaker STMicroelectronics 9,1 procent.
Elders in Europa stond reisorganisatie Thomas Cook in de belangstelling na opnieuw een forse koersdaling. Het Britse bedrijf heeft te maken met analisten die twijfelen aan de financiële gezondheid van het bedrijf. Eind vorige week leverde het bedrijf al bijna de helft van zijn beurswaarde in, maandag ging er nog eens 12,7 procent af.
In Dublin daalde Ryanair 4,6 procent. De Ierse prijsvechter behaalde afgelopen boekjaar fors minder winst door stevige concurrentie en overcapaciteit op de luchtvaartmarkt. Daardoor staan ticketprijzen onder druk.
De euro was 1,1172 dollar waard, tegen 1,1163 dollar op vrijdag. De olieprijzen zaten in de lift na geluiden dat de OPEC de productiebeperking in stand zal houden bij de vergadering van het oliekartel in juni. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 63,10 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 72,40 dollar per vat.