Kamervoorzitter: verantwoordelijkheid nemen
We moeten beseffen dat we in vrijheid keuzes kunnen maken en verantwoordelijkheid kunnen nemen. Dat stelde de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, bij de herdenking op het Binnenhof van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Arib herinnerde aan personen die in de oorlog met gevaar voor eigen leven Joden hielpen te ontkomen aan vervolging en vernietiging. Zo zorgde de Haagse kunstenares Ru Paré ervoor dat 52 Joodse kinderen konden onderduiken. Voor haar wordt zaterdagmiddag in Den Haag een monument onthuld.
Dat er mensen zijn geweest die destijds hun verantwoordelijkheid namen om muren te slechten en op te komen voor anderen, dat is onvoorstelbaar moedig, aldus Arib. „Het maakt ons ook ten volle bewust van de keuzes die we, nu, in volle vrijheid kunnen maken. Opkomen voor mensen die gediscrimineerd worden in de tram of gepest op het werk. Voor je mening uitkomen in een debat op school of in een discussie op straat. Als iedereen, op zijn eigen manier, die betrokkenheid toont bij de wereld om zich heen: dan maken we samen dat grote verschil.”
Arib sprak bij de Erelijst van Gevallenen, waarop ruim 18.000 namen van militairen en verzetsmensen staan die in de de oorlog zijn omgekomen. Tijdens de plechtigheid droegen leerlingen van de Haagse Johan de Witt Scholengroep zelfgeschreven gedichten voor. De voorzitters van beide Kamers en premier Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis legden kransen.