Nog geen doorbraak in Venezuela
Het moest de dag van de waarheid worden, woensdag 1 mei. Waarop het Venezolaanse volk definitief zou afrekenen met president Maduro. Maar of oppositieleider Guaido daarin is geslaagd is de vraag. Soldaten kozen ook nu niet massaal zijn kant.
Zittend president Nicolas Maduro noemde dinsdag in een tv-toespraak de couppoging van Guaido „mislukt”. Maar zo zelfverzekerd als Maduro op tv leek, zo kwetsbaar zou zijn positie vlak daarvoor zijn geweest. Vanuit Amerika kwam dinsdag het bericht dat Maduro op het punt stond om het vliegtuig te pakken en zijn land de rug toe te keren. Rusland zou dat op het laatste moment hebben verhinderd.
„Maduro wilde vluchten”, liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo weten aan CNN. „Ze hadden al een vliegtuig op de startbaan staan”. Volgens Pompeo had Maduro naar Cuba willen vliegen. Overigens zei Pompeo niet hoe hij aan zijn informatie kwam.
Guaido wilde woensdag tot „dag van de waarheid” maken. Hij zei dinsdag „nu echt snel af te willen” van het machtsmisbruik in Venezuela door Maduro. De beëindiging van diens illegale machtsuitoefening is begonnen, liet Guaido dinsdag op Twitter weten en dat was aan de vooravond van wat woensdag de grootste demonstratie in de geschiedenis moest worden.
De straat op
Guaido nodigde de Venezolanen uit om op 1 mei de straat op te gaan om een wisseling van de wacht „af te dwingen”. Hij reisde de afgelopen weken het land rond om burgers te mobiliseren voor wat hij „de finale fase” noemde in het wegsturen van de „bezetter”. Daarna zou Guaido zo snel mogelijk vrije verkiezingen organiseren.
Guaido riep verder het leger op om zijn kant te kiezen en in opstand te komen. Nadat enkele militairen de kant van demonstranten hadden gekozen kwam het dinsdag tot schermutselingen in Caracas tussen het regeringsleger en tegenstanders van Maduro.
Op beelden van lokale media was te zien dat demonstranten stenen en benzinebommen naar pantserwagens gooien. Een van de wagens rijdt daarbij in op een groep actievoerders. Of daar gewonden door zijn gevallen is niet duidelijk.
De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken ontkende dinsdag al dat er een militaire staatsgreep gaande was in het Zuid-Amerikaanse land. „Er is geen couppoging van het leger”, zei Arreaza, die verder verklaarde dat alle acties tegen Maduro worden uitgedokterd in het Witte Huis.
De Venezolaanse minister van Informatie Jorge Rodriguez sprak van een klein groepje „militaire verraders” dat bezig is een staatsgreep te promoten. Zijn collega van Defensie Vladimir Padrino zei dat de strijdkrachten vastberaden achter Maduro blijven staan en zijn „legitieme bewind” zullen beschermen.
Gevlucht
Wel werd woensdag bekend dat een belangrijke tegenstander van de Venezolaanse president naar de Spaanse ambassade was gevlucht. Leopoldo Lopez zat veertien jaar huisarrest uit, maar werd dinsdag op verzoek van oppositieleider en zelfbenoemd president Juan Guaido vrijgelaten.
De Nederlandse minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) noemde de toestand in Venezuela dinsdag „zorgelijk”. Blok is op Curacao.