Bonden positief over regeling Telegraaf–werknemers
De vakcentrales FNV en CNV zijn positief over een speciale ouderenregeling waaraan bij De Telegraaf Holding wordt gewerkt. Wel wijzen ze erop dat de regeling op zichzelf staat. Van een standaardmodel is zeker geen sprake.
Vrijdag werd bekend dat bij De Telegraaf de laatste hand wordt gelegd aan een soort deeltijdpensioen voor ouderen die boventallig dreigen te raken. De regeling is onderdeel van een sociaal plan waarover al enige tijd wordt onderhandeld. De journalistenvakbond NVJ en de directie van De Telegraaf hopen maandag de puntjes op de i te kunnen zetten.
De regeling is tijdelijk en geldt zolang de sociale partners onderhandelen over de kabinetsplannen om vervroegd stoppen met werken minder aantrekkelijk te maken. De partijen hopen in hun regeling mogelijke problemen straks te omzeilen door de vertrekkende oudere werknemers in deeltijd te laten doorwerken.De bedoeling is in dit geval dat werknemers vanaf 57,5 jaar die boventallig dreigen te raken, kunnen kiezen om 50 procent te gaan werken tegen 75 procent van het salaris. Daarbij blijven ze 100 procent sparen voor hun pensioen op 65–jarige leeftijd. Maandag worden de plannen voorgelegd aan de NVJ–leden.
Volgens een woordvoerder van de vakcentrale FNV is de regeling een logisch gevolg van de kabinetsplannen om het prepensioen en de VUT „de nek om te draaien". Volgens hem kunnen de bonden nu weinig anders doen dan aankloppen bij de werkgevers. Als er geen fiscale ondersteuning meer is voor zaken als het prepensioen, wordt de rekening bij de werkgevers gelegd. „Dat is nu voor het eerst gebeurd", aldus de woordvoerder. Het is volgens hem logisch dat dit ook elders gaat gebeuren, maar of alle andere werkgevers ook zo toeschietelijk zijn, waagt hij te betwijfelen.
Een woordvoerder van de vakcentrale CNV sprak zaterdag van „een mooi stuk maatwerk". De verhouding tussen 50 procent werk en 75 procent noemt hij „mooi". Wel wees hij erop dat dit geen standaardmodel is en dat er geen hogere verwachtingen moeten worden gewekt.
De werkgeversorganisatie MKB–Nederland zegt in een reactie sowieso voorstander te zijn van deeltijdpensioen. Het model zoals dat nu bij De Telegraaf gestalte krijgt, zal echter niet zomaar op andere bedrijven kunnen worden losgelaten. „Voor sommige ondernemingen zal het te duur zijn en op sectorniveau zal het al helemaal onmogelijk zijn dit soort afspraken te maken", aldus coördinator sociaal beleid Alfred van Delft.
Ook werkgeversorganisatie VNO–NCW omarmt het idee. Volgens een zegsman is deeltijdpensioen een goede manier om de kennis en vaardigheden van medewerkers langer binnen een onderneming te houden. Maar ook hij wijst erop dat de invulling van deeltijdpensioen per bedrijf verschillend zal zijn.