Economie

Banengroei VS valt zwaar tegen

Het Amerikaanse bedrijfsleven plus de overheid hebben in juli slechts 32.000 nieuwe banen gecreëerd. Dat is ver onder de verwachtingen, die varieerden van 228.000 tot 247.000 nieuwe banen. De beurs reageerde onmiddellijk op dit slechte nieuws en ook de dollar moest klappen incasseren.

Van onze correspondent
6 August 2004 20:32Gewijzigd op 14 November 2020 01:30

Het werkloosheidscijfer daalde overigens van 5,6 procent van de werkende bevolking in juni tot 5,5 procent vorige maand. Minister van Financiën John Snow noemde dit nieuws „bemoedigend”, maar deskundigen wijzen erop dat het werkloosheidscijfer voornamelijk zakt doordat mensen het opgeven om een baan te zoeken. Daardoor vallen zij buiten de statistieken.

De groei van de werkgelegenheid valt niet alleen tegen voor juli, maar het ministerie voor Werkgelegenheid corrigeerde vrijdag ook het cijfer voor juni. Aanvankelijk noteerde Washington voor die maand een groei van 112.000 nieuwe banen, maar dat cijfer is nu gecorrigeerd tot 78.000. Dit is slecht nieuws voor president Bush, die claimt dat zijn economisch beleid voor 1,5 miljoen nieuwe banen heeft gezorgd. Dat is juist, maar het zijn altijd nog 1,1 miljoen banen minder dan toen hij aantrad in januari 2001.

„Dit is slecht nieuws, dat een herziening van het hele economische beeld noodzakelijk maakt. Als de economie groeit maar de werkgevers niet evenredig nieuwe mensen aantrekken, betekent dit dat zij onvoldoende vertrouwen hebben in de duurzaamheid van die economische groei. Dat is niet erg opwekkend”, aldus Scott Brown, marktanalist van de Bank of America in New York.

De grote vraag is nu wat de Federal Reserve (Fed) volgende week doet. Aanvankelijk ging men ervan uit dat Fed-voorzitter Alan Greenspan en zijn collega’s zouden besluiten de basisrente (de zogeheten ”federal funds rate”) opnieuw met 0,25 procent te verhogen, zoals zij dat in juni deden. „Als zij de teugels nu opnieuw strakker aantrekken betekent dat een verdere vertraging voor de economie. Mogelijk gebeurt dat toch, maar laten zij de rente dan in september ongemoeid”, aldus Brown.

De dienstensector scoorde bijzonder matig in juli. Deze sector is goed voor 80 procent van de economie, maar creëerde slechts 14.000 nieuwe banen. Verschillende banken en financiële instituten schrapten zelfs banen. Dit is volgens sommige analisten het gevolg van de laatste renteverhoging in juni.

Een andere steunpilaar van Amerika’s economie, de bouwsector, creëerde in juli slechts 4000 nieuwe banen. In de transportsector gingen 21.000 banen verloren. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan de periodieke zomersluiting van een aantal fabrieken van de grote autoproducenten.

Het slechte nieuws over de arbeidsmarkt drukte de belangrijkste indexen van Wall Street. Die noteerden de afgelopen week toch al een forse daling, mede als gevolg van de hoge energieprijzen. Daar kwam de terreurwaarschuwing van de regering bij, die beleggers deed uitwijken naar de obligatiesector en de valutahandel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer