Economie

Banengroei VS valt zwaar tegen

Het aantal arbeidsplaatsen in de Verenigde Staten, exclusief de landbouw, is in juli met slechts 32.000 toegenomen. Dat is de kleinste maandelijkse stijging tot nu toe dit jaar. Analisten hadden gerekend op een veel sterkere groei met 200.000 á 250.000.

ANP
6 August 2004 17:46Gewijzigd op 14 November 2020 01:30

Vooral in de dienstensector viel de groei tegen. Detailhandelsconcerns en financiële instellingen schrapten zelfs meer banen dan ze creëerden, aldus het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag. Een extra tegenvaller is dat de banengroei in mei en juni neerwaarts is herzien met in totaal 61.000 arbeidsplaatsen.

De cijfers veroorzaakten een scherpe reactie op de effectenbeurzen en de valutamarkten. De AEX–index in Amsterdam zakte naar een verlies van 2,6 procent op 317,47 punten. De koers van de euro tegenover de dollar schoot binnen enkele minuten omhoog van 1,2060 naar 1,2225 dollar.

De zwakke arbeidsmarkt is ook een grote klap voor de presidentscampagne van George W. Bush. De Democratische kandidaat John Kerry wrijft Bush al lange tijd onder de neus dat er onder zijn bewind te weinig banen zijn bijgekomen. De Amerikaanse economie groeit wel flink, maar zonder overtuigend herstel op de arbeidsmarkt. Veel banen verdwijnen naar het buitenland en dan vooral naar Azië, waar arbeid goedkoper is.

Het Witte Huis liet naar aanleiding van de cijfers weten dat „er meer gedaan moet worden". De cijfers tonen aan dat de economie blijft groeien en dat het beleid van de president werkt, maar dat er meer nodig is, aldus woordvoerster Claire Buchan. Bush heeft elf maanden achtereen banengroei meegemaakt, de werkloosheid is het kleinste in drie jaar, „maar we zijn niet tevreden".

Ook voor de Amerikaanse centrale banken kan de magere banengroei hoofdbrekens bezorgen. Algemeen was verwacht dat zij volgende week dinsdag de rente zouden verhogen van 1,25 tot 1,5 procent om de inflatie te beteugelen.

Vorige week vrijdag bleek al dat de Amerikaanse economische groei in het tweede kwartaal is afgezwakt, vooral doordat de consumentenbestedingen afnamen. Volgens centralebankpresident Alan Greenspan is deze afname evenwel van korte duur.

Tegenover de zwakke banengroei staat een dalend werkloosheidscijfer. In totaal zat in juli 5,5 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking werkloos thuis tegen 5,6 procent in juni. Deze daling kan echter zijn veroorzaakt door gedesillusioneerde werklozen, die zich bij de officiële instanties niet meer als werkzoekend inschrijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer