Smead mag personeel niet langer laten werken
De kantoorartikelenfabrikant Smead Europe mag zijn personeel niet langer laten werken dan in de CAO is afgesproken. Dat heeft de rechter in Groningen vrijdag bepaald in een door de vakbonden FNV Kiem en CNV Dienstenbond aangespannen kort geding tegen het bedrijf.
De CAO–grafimedia is volgens de rechter van toepassing op Smead. Elke afwijking van de bedrijfstak–CAO die door de minister van Sociale Zaken algemeen verbindend is verklaard, is volgens hem nietig en hij vorderde het bedrijf de CAO na te leven.
„Zelfs al heeft het personeel ingestemd, dan nog mag Smead niet overgaan tot het instellen van een langere werkweek. Want dat zou de bijl leggen aan de wortel van de CAO. Dit houdt geen oordeel in over de wenselijkheid van een langere werkweek", aldus de rechter.
Directeur S. Feenstra van Smead reageerde teleurgesteld op de uitspraak, maar is niet van plan in beroep te gaan. „Ik ga de uitspraak loyaal naleven", aldus Feenstra.
De directeur zegt nu op zoek te gaan naar een andere oplossing. Die hoeft niet direct gezocht te worden in salarisbeperking. „Mijn medewerkers hebben aangegeven dat ze ingrepen in het salaris het minst aantrekkelijk vinden. We moeten op een andere manier uitvinden hoe we hier uitkomen."
De bonden hebben verheugd gereageerd op hun gelijk. „Het is een keurige uitspraak", aldus bestuurder C. Peijster van FNV Kiem. Volgens hem heeft de rechter de bonden op alle fronten gelijk gegeven en staat de CAO na dit kort geding weer als een huis.
„De status quo van de CAO is met deze uitspraak bevestigd. Werkgevers zijn nu weer teruggewezen in hun stoel. Smead was natuurlijk niet de enige die in een langere werkweek de oplossing zag voor financiële problemen. Nu is het echter duidelijk dat ze kunnen niet zomaar afwijken van een CAO", stelde Peijster.
De FNV–bestuurder benadrukte vervolgens dat de malaise bij Smead hem niet koud laat. „We gaan wel met enkele weken weer in gesprek over hoe het nu verder moet."
Voorzitter M. Oosterhuis van de ondernemingsraad (OR) van het bedrijf zei na afloop van de uitspraak gemengde gevoelens te hebben. „Ook ik werk natuurlijk liever 36 dan 40 uur. Maar aan de andere kant voelt het ook een beetje alsof onze deal onderuit is gehaald. We vonden althans dat we een goede deal hadden met de directie", zei Oosterhuis. Nu is het volgens hem wachten op het alternatief.