ECB besluit rente ongemoeid te laten
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten geen veranderingen aan te brengen in de rente. Het belangrijkste tarief blijft daardoor 2 procent. Dat heeft de bank donderdag bekendgemaakt. In Groot-Brittannië stijgt de rente wel.
Het belangrijkste tarief van de ECB is de zogeheten herfinancieringsrente. Dat is het tarief dat centrale banken in rekening brengen aan commerciële banken. Analisten hielden er al rekening mee dat het tarief ongewijzigd zou blijven.
De ECB baseert zijn rentebesluiten vooral op de ontwikkeling van de inflatie, die dicht bij maar niet boven de 2 procent zou moeten komen. Door de stijging van de olieprijs zit de inflatie in de eurozone echter al drie maanden boven dat niveau. De prijsstijging kan een rem zetten op andere uitgaven, die juist nodig zijn voor het verdere economisch herstel van de eurozone.
De inflatie in Nederland ligt al enkele maanden onder het niveau van 2 procent en bedroeg in juli zelfs 1,1 procent. Dat is 0,3 procentpunt minder dan in juni, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Het CBS spreekt van een forse daling.
Vooral kleding en schoeisel werden goedkoper. Dat is in deze tijd van het jaar door de uitverkoop gebruikelijk, maar de prijzen daalden sterker dan een jaar eerder. Verder betaalde de consument minder voor verse groente, bloemen en planten. Ook de telefoontarieven gingen naar beneden, terwijl die vorig jaar juli juist stegen.
De inflatie van 1,1 procent is volgens economen erg laag. Een acuut gevaar voor de economie levert dit echter niet op, schatten zij in. Omdat de economie aan het herstellen is, zullen de prijzen in de loop van dit jaar waarschijnlijk sterker gaan stijgen. Zo verwachten de Rabobank en ABN AMRO dat de inflatie over 2004 uitkomt op 1,25 procent, ING houdt het op 1,2 procent.
Afgelopen dinsdag kwam het Internationaal Monetair Fonds met een rapportage over de economische vooruitzichten van de eurozone. Daarin stond dat het huidige rentetarief in Europa volstaat. Lenen blijft zo goedkoop en op die manier kan de economie een stimulans krijgen.
De laatste keer dat de ECB de rente verlaagde, was in juni vorig jaar. Het IMF verwacht voor dit jaar een economische groei van 2 procent. Dat is beter dan vorig jaar, maar andere regio’s, zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, groeien veel harder.
De Britse centrale bank (Bank of Engeland, BoE) maakte donderdag wel een renteverhoging bekend. Daar gaat het belangrijkste tarief een kwart procentpunt omhoog naar 4,75 procent. Het is de vijfde renteverhoging sinds november.
Voor analisten kwam het besluit niet onverwacht. De Britse economie draait, in tegenstelling tot die van de eurozone, op volle toeren. De flinke consumentenuitgaven en hoge huizenprijzen zorgen er wel voor een inflatiedruk. Door het lenen van geld duurder te maken kan die opwaartse druk worden verzacht.