Economie

Geldproblemen bij Van Huysduynen

Het vastgoedfonds Van Huysduynen verkeert in financiële problemen. Een faillissement sluit het bedrijf in het Gelderse Groenlo niet uit. Dat blijkt uit een brief die de beleggingsmaatschappij naar haar klanten heeft verstuurd.

Redactie economie
6 August 2004 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 01:30

Oorzaak voor de problemen zijn volgens het bedrijf klanten die beslag hebben laten leggen op bankrekeningen van Van Huysduynen Vastgoed. Hierdoor kan het fonds zijn klanten de maandelijkse uitkeringen niet betalen. De actie van beleggers volgt op een beslaglegging die de fiscale opsporingsdienst FIOD in april zou hebben gedaan op de bezittingen van het vastgoedfonds.

Van Huysduynen heeft in het verleden regelmatig geadverteerd in reformatorische kring met de producten Euro Participatieplan en Gouden Participatieplan. Hiermee probeerde het bedrijf particulieren te interesseren voor een belegging in onroerend goed. Met het geld van beleggers kocht het vastgoedbedrijf kantoor- en vooral winkelpanden. Het rendement moet komen uit de verhuur en uiteindelijke verkoop van panden. Deskundigen plaatsten destijds kanttekeningen bij de voorgestelde rendementen.

In een reactie vertelt bestuurder en eigenaar P. J. Quak dat zijn bedrijf door artikelen in de media „in een kwaad daglicht is gesteld. Daarom is in april de FIOD langsgekomen. De reden voor het onderzoek? Geen flauw idee.”

Nu ook participanten beslag laten leggen op de bezittingen van Van Huysduynen voelde Quak zich genoodzaakt een brandbrief te sturen. „Door de actie van de FIOD is er een betalingsachterstand van drie maanden. Daarvoor heb ik altijd netjes de betalingen gedaan. Als de deelnemers nu ook beslag laten leggen op de bezittingen, ontstaat een vicieuze cirkel.” Tot een nadere toelichting is Quak niet bereid.

In de brief meldt Van Huysduynen de toekomst somber in te zien, hoewel „het probleem met de FIOD het hoofd is geboden.” Een faillissement sluit het bedrijf niet uit. „Indien het zover komt zal een curator zich ontfermen over Van Huysduynen Vastgoed en proberen zoveel mogelijk geld uit de boedel te verkrijgen. Het zal betekenen dat de panden verkocht worden in een executieverkoop. Daardoor zullen panden hoogstwaarschijnlijk niet de marktprijs opbrengen.” Volgens Van Huysduynen biedt deze oplossing echter de meeste kans dat investeerders nog iets van hun inleg terugzien.

De onrust nam verder toe na het faillissement van Van Haeften consultancy en detachering in juni. Van Haeften en Van Huysduynen zijn beide eigendom van Frosenherst Beheer BV, het vroegere Vreehorst Beheer. P. J. Quak staat aan het hoofd van al deze bedrijven.

Curator M. L. W. J. S. Knook van advocatenkantoor De Jonge Peters Remmelink weet niet of het faillissement van Van Haeften gevolgen heeft voor Van Huysduynen. „Het kan, ik sluit het niet uit. Maar in mijn faillissement vind ik tot op heden geen aanwijzingen.”

Knook kan het faillissement van Van Haeften nog niet afwikkelen. „Deze maand zal de FIOD de in beslag genomen stukken aan mij ter beschikking stellen. Dan moet blijken of daar de boekhouding deel van uitmaakt. Tot die tijd is er sprake van windstilte.”

De persvoorlichter van het functioneel parket binnen het openbaar ministerie doet geen mededelingen over lopende onderzoeken van de FIOD. Desgevraagd ontkent hij wel de beschuldiging van Quak dat signalen in de media een basis vormen voor onderzoek. „Eén signaal kan geen reden zijn om een bedrijf binnen te vallen. Dat is wettelijk niet mogelijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer