OR Smead teleurgesteld in vakbonden
De ondernemingsraad van Smead Europe vindt het jammer dat de vakbonden geen moeite hebben gedaan het personeel van Smead te horen over de langere werkweek. Voorzitter M. Oosterhuis van de OR verweet FNV Kiem en CNV Dienstenbond gisteren dat zij een strijd voor het behoud van de 36-urige werkweek over de ruggen van de werknemers van Smead voeren.
De OR stemde in met de verlengde werkweek omdat de bedrijfsresultaten van de afgelopen jaren daartoe noopten, aldus de voorzitter. „We draaien al een aantal jaren verlies. Ons moederbedrijf in de VS heeft ons tot nu toe gesteund, maar er moest wel wat veranderen.”
Oosterhuis benadrukt dat een langere werkweek een van de maatregelen is die daaraan moeten bijdragen. „De concurrentie is enorm zwaar. Het brutoloon in Estland, waar 450 mensen werken, is bijvoorbeeld maar eenzevende van wat wij hier verdienen. Wij zijn nu te duur, daarom moeten we vechten voor onze werkgelegenheid.”
Oosterhuis toont er wel begrip voor dat de bonden de zaak zwaar opnemen. Als Smead de 40-urige werkweek erdoor krijgt, vrezen de vakbonden dat de 36-urige werkweek in Nederland verleden tijd is, aldus de OR-voorzitter. „Maar ze hadden het personeel toch minstens bijeen kunnen roepen om hun standpunten uiteen te zetten en de reactie van de werknemers aan te horen”, meent hij.
In plaats daarvan hebben de bonden een kort geding aangespannen tegen Smead. De rechter doet hierin morgen uitspraak. In twee van de drie Nederlandse vestigingen van het bedrijf werkt het personeel sinds maandag vier uur extra per week boven op de standaard 36 uur, zonder daarvoor meer betaald te krijgen. De bonden eisen onder meer dat het noodlijdende bedrijf deze maatregel terugdraait. In de vestiging in Coevorden wordt nog wel 36 uur gewerkt, omdat alleen daar een meerderheid van de werknemers zich tegen de extra werkuren heeft uitgesproken.
De OR ging begin juli onder een aantal voorwaarden akkoord met de plannen van de directie. Zo moesten de afspraken, zoals vastgelegd in de CAO voor de grafimedia, formeel gehandhaafd worden. De 40-urige werkweek mocht alleen gelden totdat de bedrijfsresultaten verbetering zouden laten zien. „En ten slotte behouden wij ons het recht voor de overeenkomst met de directie te allen tijde te verbreken”, aldus de OR-voorzitter.
Daarnaast heeft de OR de Smead-directie „dringend geadviseerd” een peiling te houden onder de werknemers. Oosterhuis ziet de vier extra uren als een persoonlijke investering in de onderneming. Bovendien adviseerde de raad voor de zekerheid de bonden te raadplegen. „Dat is allebei gebeurd”, aldus Oosterhuis. „Alleen hebben de bonden vervolgens stampvoetend het pand weer verlaten.”