„Sociale rechten Nederland redelijk op orde”
De sociale rechten in Nederland zijn redelijk op orde. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie voor Sociale Rechten, een onderdeel van de Raad van Europa. Nederland voldoet aan een kleine 60 procent van de regels die de commissie bekeek.
De commissie had onder meer kritiek op het jeugdminimumloon dat lager is dan het normale minimumloon. Dat noemen de onderzoekers „duidelijk oneerlijk”. Ook kunnen werknemers steeds vaker gevraagd worden om langer te werken dan in hun contract staat, zonder dat daar een hoger loon tegenover staat.
Verder wijst de commissie op andere zaken die niet voor iedereen even goed geregeld zijn, zoals het recht om twee weken onafgebroken vakantie te nemen, een hoger loon als je moet werken op een feestdag en het waarborgen tegen te lange werkdagen en onredelijke werktijden in sommige beroepsgroepen. Ook het feit dat werknemers in hun proeftijd kunnen worden ontslagen zonder opzegtermijn voldoet niet aan het Europees Sociaal Handvest.
De commissie heeft verder kritiek op de opzegtermijn van zes weken die geldt als een bedrijf failliet gaat. Dat is voor werknemers die langer dan vijf jaar bij het bedrijf werkten niet voldoende.