Hollandse meesters hangen andersom
Een museum in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad opent begin september een tentoonstelling van Hollandse meesters uit de 17e eeuw, waarbij alle schilderijen achterstevoren zijn gehangen. Dat meldden Zuid-Afrikaanse media vandaag.
„We draaien ze om zodat je alleen hun achterkant kunt zien”, aldus conservator Andrew Lamprecht. Volgens hem heeft de bijzondere expositie, met werken van onder meer Jan Steen en Frans Hals uit de wereldberoemde Michaelis Collectie, een tweeledig doel.
Op conceptueel gebied wil Lamprecht ontdekken wat er gebeurt „als je de verwachtingen van bezoekers teleurstelt.” Ook wil hij dat mensen gaan nadenken over de nalatenschap van kunst in Zuid-Afrika.
Verder zijn achterkanten van schilderijen eigenlijk heel mooi, aldus Lamprecht. Volgens hem laten de fraai vormgegeven omlijstingen de veranderlijkheid van de tijd goed zien. Op bordjes naast ieder schilderij zal beschreven staan wat er op het doek valt te zien.
De expositie is te bewonderen in het Town House Museum, het oude stadhuis uit de VOC-tijd dat destijds voor de huisvesting van de collectie werd verbouwd naar het voorbeeld van het Mauritshuis in Den Haag.
De Michaelis Collectie werd aan het begin van de twintigste eeuw bijeengebracht door de diamanthandelaar Max Michaelis. In 1914 schonk hij de verzameling aan de Zuid-Afrikaanse overheid met het doel haar openbaar toegankelijk te maken en om zichzelf aan een adellijke titel te helpen.