Economie

Schouten hervormt pachtbeleid om jonge boer te helpen

Een nieuwe, langlopende pachtvorm en ontmoediging van kortdurende pacht van agrarische gronden vormen de kaders voor een herziening van het huidige pachtstelsel.

Redactie economie
23 March 2019 11:55Gewijzigd op 16 November 2020 15:36
beeld ANP, Sander Koning
beeld ANP, Sander Koning

Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer met de hoofdlijnen voor een nieuwe wet.

Een herziening van het pachtstelsel is volgens de bewindsvrouw nodig om de verhouding tussen verpachter en pachter te verbeteren en zo een goede toekomst van pacht te waarborgen.

Daarnaast zou een solide pachtstelsel de positie van –jonge– boeren versterken en de bodemkwaliteit bevorderen. Schouten: „Zeker jonge boeren kunnen meestal niet de hoge grondprijzen betalen die nu de grondmarkt kenmerken. Door te pachten kunnen zij toch toegang krijgen tot grond en een boerenbedrijf opbouwen.”

Door schaarste aan grond en de prijzen van liberale pacht, met meer flexibiliteit dan bij reguliere pacht, sluiten verpachters momenteel veelal kortdurende pachtcontracten af tegen hoge prijzen.

Onvrede

Reguliere –langdurige– pacht levert verpachters minder op omdat door de huidige wetgeving de prijzen bij reguliere pacht lager liggen, schrijft Nieuwe Oogst, het mediaplatform van land- en tuinbouworganisatie LTO Noord.

Zowel bij pachters als verpachters leeft er onvrede over de grote prijsschommelingen.

Terecht zet de minister in op nieuwe vormen van langlopende pacht met meer vrijheid om prijzen, looptijd en bodembeheer overeen te komen, reageert verpachtersorganisatie FPG. Echter, de verpachters zijn ongelukkig met de ontmoediging van kortdurende pacht. Daardoor komt er minder grond beschikbaar en worden kansen gemist voor de omschakeling naar kringlooplandbouw, aldus FPG.

Omdat het de betrokken partijen niet is gelukt om tot een akkoord te komen, komt Schouten nu zelf met een voorstel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer