Koelwater voor elektriciteitscentrales warmt op
De aanhoudende zomerse temperaturen heeft het rivierwater de afgelopen dagen zover opgewarmd dat elektricitietscentrales mogelijk koelproblemen kunnen krijgen. Netbeheerder Tennet heeft daarom maandag fase 0 van het stappenplan koelwaterbeperking afgekondigd.
Als het rivierwater te warm wordt, kunnen elektriciteitscentrales het niet meer gebruiken om hun centrales te koelen. De hoge watertemperatuur vormt in fase 0 nog geen gevaar voor de elektriciteitsproductie. Pas vanaf fase 1 neemt de hoeveelheid reservestroom af. De temperatuur van de Rijn bij Lobith, het ijkpunt voor het koelwater, kwam het afgelopen weekend structureel boven 23 graden Celsius. De nulfase betekent niet dat er een tekort aan stroom is, het reservevermogen ligt nog ver boven de gebruikelijke 1400 Megawatt.
Volgens weerbureau Weathernews blijft het de rest van de week warm met temperaturen rond 27 graden. Tennet kan niets zeggen over het verloop van de koelwaterbeperking voor de rest van de week. Het koelwater dat de elektriciteitscentrales gebruiken, mag bij lozing niet warmer zijn dan 30 graden Celsius. Gemiddeld warmt het koelwater door gebruik in een elektriciteitscentrale 7 graden op. Vorig jaar dwong een hittegolf de elektriciteitscentrales het rustiger aan te doen.
Tennet kondigde toen de zogenoemde code rood af. Op diverse plekken kwam de temperatuur van het oppervlaktewater toen boven 28 graden, waardoor de stroomproductie beperkt moest worden. Het stappenplan blijft van kracht zolang het water van de Rijn warmer is dan 23 graden. Tennet heeft de codes groen, oranje en rood vorige maand vervangen door fase 0, 1 en 2 omdat de kleurcodes nu internationaal worden gebruikt om de terrorismedreiging aan te geven.
De stijgende koelwatertemperatuur heeft nog geen effect op de prijzen op de Amsterdamse stroombeurs APX. „We merken er op dit moment nog niets van”, zegt Albert Vreeman van de APX. De prijs voor een megawatt uur ligt nu net onder 30 euro, hetzelfde niveau als vorige week. Wel is de omzet hoger dan normaal, maar dat komt door de zomervakantie, aldus Vreeman. Vorig jaar zomer kostte een megawatt uur op het hoogtepunt van de hittegolf 600 euro.