Stemhulpen veel ingevuld
Nu de Statenverkiezingen naderen, zijn het drukke dagen voor de belangrijkste stemhulpen in Nederland. Honderdduizenden mensen hebben in de afgelopen weken antwoord gegeven op de stellingen die aan ze worden voorgelegd over de twaalf provincies.
MijnStem, dat is gemaakt door het bureau Citisens, is bijna 500.000 keer ingevuld. Het is in alle twaalf provincies beschikbaar. Met de stemhulpen voor de waterschappen erbij zit MijnStem op meer dan 900.000 ‘invullers’. Dat is meer dan bij de verkiezingen vier jaar geleden. Volgens MijnStem zal het vooral druk zijn in de laatste twee dagen voor de verkiezingen en op de verkiezingsdag zelf. Op de avond voor de verkiezingen zijn duizenden mensen tegelijk de stellingenlijsten aan het invullen.
De StemWijzer verwacht zelfs een persoonlijk record te breken. In zeven provincies is die wijzer beschikbaar. Die zeven stellingenlijsten zijn bij elkaar meer dan 800.000 keer ingevuld. „Dat is al meer dan we bij de verkiezingen in 2015 met tien StemWijzers op de dag voor de verkiezingen hadden. En dat terwijl het de laatste twee, drie dagen altijd nog erg druk wordt”, aldus de maker van de StemWijzer, het instituut ProDemos. De meeste gebruikers komen uit Zuid-Holland (ruim 200.000) en Noord-Holland (ruim 171.000), maar vergeleken met het aantal inwoners leiden Flevoland en Overijssel.
Vier jaar geleden werd de StemWijzer uiteindelijk 1,2 miljoen keer ingevuld. „Dat record gaan we dus waarschijnlijk wel verbreken”, aldus ProDemos. Het bureau denkt dat het hogere aantal bezoekers komt door het toegenomen gebruik van smartphones en tablets. „De drempel om hem even in te vullen is erg laag.”
Het Kieskompas is in de afgelopen weken 232.000 keer ingevuld. Utrecht (75.000), Groningen (66.000) en Drenthe (29.000) voeren de lijst aan. Voor zes provincies is een Kieskompas gemaakt.
Het Kieskompas, de StemWijzer en MijnStem weten niet welke partijen veel naar voren komen bij de einduitkomsten van bezoekers. Zulke gegevens houden ze niet bij. Bovendien is het de vraag of de uitkomsten iets zeggen. „Mensen stemmen niet klakkeloos op de partij die bovenaan komt in de stemhulp”, zegt MijnStem. De stem die ze uiteindelijk uitbrengen, hangt onder meer af van de voorkeuren die mensen al hebben voordat ze de stemhulp invullen.