Sudan onduidelijk over VN-resolutie
De Sudanese minister van Buitenlandse Zaken, Mustafa Osman Ismail, heeft zondag het ultimatum van dertig dagen in een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over de westelijke regio Darfur „onlogisch” genoemd, maar zei dat het document behalve negatieve ook positieve aspecten heeft.
Of Sudan de resolutie zal uitvoeren, maakte Ismail niet duidelijk. De minister zei dat Sudan een eerdere overeenkomst met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zal nakomen.
Sudan verwierp de vrijdag aangenomen resolutie aanvankelijk, maar liet zaterdag weten dat een definitieve reactie zou komen na het kabinetsberaad van zondag. De Veiligheidsraad geeft Sudan dertig dagen de tijd om Arabische milities te ontwapenen die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van duizenden mensen in Darfur. Als Khartoem geen gehoor geeft aan het ultimatum, volgen diplomatieke en economische sancties.
Ismail zei dat Sudan het op 3 juli gesloten akkoord met Annan zal uitvoeren, waarin wordt opgeroepen tot ontwapening van de Janjaweed-strijders en waarin wordt voorzien in de stationering van 6000 Sudanese militairen en politiemannen in Darfur. Verder wordt hulp toegezegd aan de humanitaire hulpverlening in het gebied en toestemming gegeven voor de komst van vredesmilitairen van de Afrikaanse Unie en mensenrechtenwaarnemers.
De Sudanese vice-president Ali Osman Mohammed Taha zei na afloop van het kabinetsberaad de VN-resolutie te betreuren. Volgens Taha heeft Sudan echter geen bezwaar tegen de aanwezigheid van Franse militairen in het grensgebied met Tsjaad. Frankrijk stuurde zaterdag troepen naar Tsjaad met de opdracht te helpen bij de hulpverlening aan de vluchtelingen uit Darfur en eventuele aanvallen van de Janjaweed-milities op vluchtelingenkampen in Tsjaad af te slaan. De regering van Tsjaad ging akkoord met de stationering van enkele honderden Franse troepen langs de grens.