Witte Huis voorziet recordtekort
De Amerikaanse regering verwacht dat het begrotingstekort dit jaar uit zal komen op 445 miljard dollar, het hoogste bedrag ooit.
Dat blijkt uit ramingen die het Witte Huis gisteren naar buiten bracht. Vorig jaar bedroeg het financieringstekort 375 miljard dollar.
Toen president George Bush aantrad in 2001 was er nog sprake van een begrotingsoverschot. De enorm oplopende tekorten zijn koren op de molen van de Democraten, die stellen dat Bush’ economische beleid faalt en dat zijn belastingverlagingen niet tot een economische opleving hebben geleid, maar de overheidsfinanciën in gevaar brengen. Bush’ voorganger, Bill Clinton, presenteerde de laatste vier jaar van zijn presidentschap ieder jaar een hoger overschot.
De gisteren naar buiten gebrachte ramingen zijn overigens een verbetering ten opzichte van eerdere prognoses. Daarin ging de regering uit van een tekort van 521 miljard dollar.
Het lagere tekort komt hoofdzakelijk op het conto van hogere belastinginkomsten dan geraamd. Tegenvallers waren de hogere uitgaven voor Medicare en Medicaid, de ziektekostenverzekeringen voor ouderen en minder draagkrachtigen. Ook de oorlog in Irak kost miljarden.