Opinie

Op tijd thuis

Jongeren onder de zestien jaar die zich na 21.00 uur zonder begeleiding van ouderen in het hart van de Britse hoofdstad Londen op straat begeven, lopen binnenkort de kans door de politie te worden opgepakt en thuis te worden afgeleverd. Het verbod voor de jeugd geldt in het theaterdistrict West End en toeristische delen van het stadscentrum.

30 July 2004 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 01:28

De Londense politie wil niet zonder meer iedere jongere arresteren die laat in de avond in een verboden stadsdeel op straat loopt. Ze richt zich op groepen en op kwetsbare jongeren die alleen zijn. Met deze maatregel hoopt de politie de stad veiliger te maken.

Bekende plaatsen zoals Piccadilly Circus, Trafalgar Square, Regent Street en andere winkelstraten trekken veel toeristen en in hun kielzog criminelen die uit zijn op roof van de bezittingen van de vreemdelingen. Onder deze duistere lieden bevinden zich opvallend veel jongeren, die bij voorkeur in groepen opereren.

De aanpak waar de Londense politie voor kiest, roept volgens critici herinneringen op aan de jaren vijftig. Toen was het heel gewoon dat jongeren onder de achttien vier tot vijf avonden in de week thuis waren. Wanneer toentertijd een veertienjarige zich rond 21.30 uur alleen op straat begaf, kon hij door de politie worden aangesproken en zo nodig thuisgebracht.

Als gevolg van de toegenomen welvaart, de grotere mobiliteit en veranderingen in het gezinsleven en in de gezagsverhoudingen is daar eind jaren zestig een keer in gekomen. Met als gevolg dat niemand er nu meer van op kijkt als een twaalfjarige ’s avonds alleen door stad of dorp zwerft.

De grotere vrijheid die jongeren op dit terrein hebben gekregen, heeft inmiddels geleid tot problemen met hanggroepen en jeugdbendes. Met name in steden waar mensen gemakkelijker anoniem kunnen opereren dan in dorpen doen zich geregeld incidenten voor.

Behalve de anonimiteit en het groepsgedrag speelt ook het alcoholgebruik een rol. Daardoor overschrijden jongeren gemakkelijker grenzen dan wanneer zij nuchter zijn. Ondanks het verbod om alcohol aan jongeren onder de 16 jaar te verkopen, blijkt het in de praktijk toch vaak voor te komen dat zij zich aan het geestrijke vocht laven. Vandaar dat er vanuit de Britse politiek inmiddels op is aangedrongen op dit punt de controle te intensiveren.

Jeugdcriminaliteit is geen exclusief Londens of Brits probleem. Ook ons land wordt hiermee geconfronteerd. En het beperkt zich niet tot de Randstad. Plaatsen als Amersfoort, Apeldoorn en Groningen hebben de achterliggende jaren te kampen gekregen met crimineel gedrag van jeugdbendes.

De maatregel die de politie in Londen heeft genomen lost niet alles op, maar is wel een belangrijke bijdrage. Ze heeft echter pas effect als ze begrip ontmoet bij de ouders van de kinderen. Een woordvoerder van de Londense politie veronderstelde donderdag dat geen vader of moeder wil dat hun kind ’s avonds laat alleen in het stadscentrum loopt. Dat valt te betwijfelen. Helaas is er een groep ouders die hun kinderen gemakkelijk de straat op laat gaan en dat ook wel gemakkelijk vindt.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer