Belangrijke al–Qaeda–verdachte in Pakistan opgepakt
Een belangrijk figuur binnen het terroristennetwerk al–Qaeda van Osama bin Laden, de Tanzaniaan Ahmed Khalfan Ghailani, is enkele dagen geleden in Pakistan opgepakt. Dat heeft de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Makhdoom Faisal Saleh Hayat, donderdag gezegd. Hij bestempelde de arrestatie als een fenomenaal succes in de internationale strijd tegen terrorisme.
Ghailani was in december 1998 in New York in staat van beschuldiging gesteld voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania dat jaar, waarbij meer dan tweehonderd mensen omkwamen.
Op het hoofd van de Tanzaniaan stond volgens de Amerikaanse federale recherche FBI 25 miljoen dollar. Maar volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ging het om vijf miljoen dollar.
De Pakistaanse president Musharraf zei tegen de Arabische zender al–Arabiya dat de man, wiens naam hij niet noemde, zondag bij de bestorming van een huis in Gujrat in het centrum van Pakistan is aangehouden. Volgens de media zijn in het huis dertien personen gearresteerd, onder wie twee Zuid–Afrikanen en enkele vrouwen.
Volgens de lijst van meestgezochte verdachten van terrorisme van de FBI is Ghailani in 1970 of 1974 op Zanzibar geboren. Hij zou zich van meer dan twintig andere namen bedienen, waaronder Ahmed Khalfan Ahmed, Abubakary K. Ahmed, Foopie, Fupi en Ahmed de Tanzaniaan.
Amerikaanse media meldden dat de Amerikaanse autoriteiten ervan uitgingen dat de Tanzaniaan kort na de aanslagen op de ambassades naar Pakistan was gevlucht. Maar volgens een Pakistaanse regeringsfunctionaris wilden Ghailani en de andere bewoners van het huis in Gujrat met valse documenten uit Pakistan vluchten, nadat zij een aantal jaren in het buurland Afghanistan hadden gewoond.
Het islamitische Pakistan is een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme. Islamabad heeft sinds de aanslagen van 11 september 2001 in Washington en New York honderden personen opgepakt die ervan worden verdacht lid van al–Qaeda te zijn.