Rechtszaak tegen Artsen zonder Grenzen om losgeld Erkel
Het ministerie van Buitenlandse Zaken sleept de Zwitserse afdeling van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) voor de rechter om het voor de vrijlating van AzG–medewerker Arjan Erkel voorgeschoten losgeld terug te krijgen.
Dat heeft een woordvoerster van het ministerie dinsdag bevestigd. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) had eerder de Tweede Kamer al gemeld dat juridische stappen zouden volgen, als AzG bleef weigeren het geld terug te betalen.
Bot houdt staande dat Buitenlandse Zaken het grootste gedeelte van het losgeld (1 miljoen euro) heeft voorgeschoten op de uitdrukkelijke voorwaarde dat de organisatie het terug zou betalen. Artsen zonder Grenzen heeft dat steeds ontkend.
AzG–medewerker Erkel kwam in april vrij na twintig maanden gevangenschap in de Russische deelrepubliek Dagestan. Erkel werkte voor de Zwiterse afdeling van Artsen zonder Grenzen.
Sinds de vrijlating steggelen het ministerie en de hulporganisatie over wie voor het losgeld moet opdraaien. AzG beweert dat de organisatie niet betrokken was bij de onderhandelingen over de vrijlating en ze houdt vol dat de staat nooit gemachtigd is om te onderhandelen of een bedrag voor te schieten. Daarentegen kan volgens het ministerie geen sprake zijn van een gift omdat de Nederlandse staat nooit losgeld betaalt voor de vrijlating van een in het buitenland ontvoerde landgenoot.
Artsen zonder Grenzen Zwitserland liet dinsdagavond weten de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. De organisatie is teleurgesteld dat het zover heeft moeten komen. „Artsen zonder Grenzen is het niet eens met de weergave van Buitenlandse Zaken van de gang van zaken rond de vrijlating van Arjan Erkel en is nog steeds van mening dat zij Buitenlandse Zaken geen geld is verschuldigd".
Rowan Gillies, internationaal voorzitter van AzG, benadrukte op 15 juni al dat zijn organisatie de Nederlandse regering nooit een volmacht heeft gegeven om in haar naam onderhandelingen te voeren over de vrijlating van Erkel. De hulporganisatie „kan geen enkele verantwoording op zich nemen voor onderhandelingen waaraan ze niet heeft deelgenomen en waarbij ze geen beslissingen kon nemen over de voorwaarden", zei Gillies.
De artsenorganisatie stelt de Nederlandse en de Russische regering ervoor verantwoordelijk dat de ontvoeringszaak niet op een andere manier is opgelost. De weigering om het geld terug te betalen is voor AzG een principekwestie, liet Gillies weten.