Kleine minnen op Europese beurzen
De Europese beurzen lieten dinsdag kleine minnen zien. De aandacht ging vooral uit naar de bedrijfsresultaten en de ontwikkelingen rond de brexit. Op het Damrak stond TomTom in de schijnwerpers na de verkoop van een divisie. Optiekketen GrandVision won terrein na een handelsbericht.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent lager op 507,32 punten. De MidKap bleef vrijwel vlak op 709,05 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 0,6 procent in.
TomTom daalde ruim 2 procent bij de middelgrote bedrijven. De navigatiedienstverlener verkoopt het onderdeel Telematics aan de Japanse bandenmaker Bridgestone voor 910 miljoen euro. De verkoopopbrengst wordt grotendeels aan de aandeelhouders teruggeven. In de markt werd gespeculeerd over een opbrengst van 700 miljoen tot meer dan 1 miljard euro.
GrandVision (plus 3,3 procent) zag de omzetgroei in het vierde kwartaal afnemen. Het moederconcern van optiekketens als EyeWish en Pearle had in Frankrijk last van de protesten van de gele hesjes. In heel 2018 werd een omzetgroei van 10,3 procent behaald, tegen 5,6 procent het jaar daarvoor.
Hekkensluiter bij de hoofdfondsen was staalmaker ArcelorMittal met een verlies van 2,2 procent. Tankopslagbedrijf Vopak en uitgeefconcern RELX gingen aan kop met winsten van 0,9 procent.
In Zürich zakte UBS 4 procent. De Zwitserse bank zag de nettowinst afgelopen jaar minder sterk stijgen dan verwacht. Voor het eerste kwartaal voorziet UBS tegenwind door de aanhoudende wereldwijde handelsspanningen en geopolitieke onrust.
EasyJet dikte ruim 7 procent aan in Londen. De budgetmaatschappij vervoerde afgelopen kwartaal meer passagiers en zag de omzet stijgen. Het bedrijf zegt goed voorbereid te zijn op de brexit. Zo zijn er al 130 vliegtuigen in Oostenrijk geregistreerd. In Amsterdam won Air France-KLM 3,7 procent dankzij positieve analistenrapporten over de luchtvaartcombinatie.
De euro stond op 1,1362 dollar, tegen 1,1369 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper op 53,15 dollar. Brentolie zakte 1,5 procent in prijs en kostte 61,81 dollar per vat.