„Grote verslagenheid op kogge”
Het zeilschip de Kamper kogge -een reconstructie van een handelsschip uit 1336- vertrok op maandag 7 juni voor een reis rond Denemarken. De zogenoemde Ommelandvaart, genoemd naar een middeleeuwse handelsroute, duurt in totaal negen weken. De bemanning houdt voor deze krant wekelijks een scheepsjournaal bij.
„Het was zowel een rustige alsmede een enerverende week. Allereerst was er de aanvaring met een zeilbootje in de haven van Rudkøbing, op het eiland Langeland. Het zeilbootje wilde de haven verlaten, maar werd door de walbemanning gewaarschuwd dat de kogge op het punt stond binnen te lopen en dat de ingang van de haven niet zo groot was. De schipper van het zeilbootje sloeg de raad om even te wachten in de wind en voer toch richting havenmond. Helaas voor het zeilbootje kwam het gelijk met de kogge in de monding terecht. Daarop kwam het klem te zitten.
Door de druk die de aanvaring veroorzaakte, sprongen de raampjes uit het bootje. Ook liet de kogge een afdruk van een dwarsbalk achter in de zijkant van het zeilbootje. Achteraf hebben we nog overleg gevoerd met de eigenaren. Hun bootje bleek total loss. Zij gaven wel toe dom te zijn geweest door niet naar de waarschuwingen te luisteren. De kogge heeft niets aan dit avontuur overgehouden, zelfs geen krasje!
In Svendborg en Æroskøbing hebben veel bezoekers de kogge bezocht. Deze rustige dagen vormden een welkome afwisseling voor de bemanning. Het was aangenaam weer en er kon volop aan de kogge geklust worden. Het onderhoud ligt geen dag stil en kan ook niet anders, wil de kogge er in elke nog te bezoeken stad spic en span uitzien.
Op donderdag 22 juli zijn de kogge en het begeleidingsschip Carlot rond 15.00 uur vertrokken uit Æroskøbing, richting Kiel. Er stond een vriendelijk windje en de kogge zeilde gestaag door. Het weer was prachtig, dus hadden we al met al niet te klagen.
Rond 22.00 uur nam de Carlot contact op met de kogge, met de mededeling dat een van de bemanningsleden onwel was geworden. De Carlot kwam langszij de kogge en enkele bemanningsleden van de kogge stapten over naar de Carlot. Het bleek dat het slachtoffer een hartaanval gehad had. Er is geprobeerd hem direct te reanimeren.
Helaas mocht dit niet meer baten. Het bemanningslid, Marc Grootens uit Elburg (48), bleek te zijn overleden. Hierna is direct actie ondernomen; een gewaarschuwde arts arriveerde later met een helikopter, omdat de schepen nog op volle zee voeren. De dokter constateerde tevens het overlijden van Grootens. De Carlot is daarop naar de dichtstbijzijnde stad, Sønderborg in Denemarken, gevaren. Daar is het lichaam van Marc naar een ziekenhuis vervoerd, vergezeld door zijn vriendin Marian, ook bemanningslid van de Carlot, en een ander bemanningslid. De Carlot is hierna weer teruggevaren naar de kogge, die vrijdag rond 12.00 uur in Kiel arriveerde.
De verslagenheid en droefenis onder de bemanningsleden en de vrijwilligers, zowel op de schepen als op de kade, zijn groot. Daarom hebben we ook besloten de activiteiten in Kiel te annuleren. De vlaggen zijn van de schepen verwijderd, de Nederlandse vlag hing halfstok. Wel is de burgemeester nog aan boord geweest.
In goed overleg hebben we verder besloten de Ommelandvaart 2004 wel door te laten gaan, al zal de rest van de tocht in een minder uitbundige stemming verlopen.”