Zeeuwse fruittelers schieten op hagelbui
Zeven Zeeuwse fruittelers uit Krabbendijke en omgeving hebben een kanon in gebruik genomen waarmee ze hagelbuien willen bestrijden. Het apparaat, dat samengeperste lucht afschiet, kan hagelstenen verpulveren. Volgens de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) is het de eerste keer dat een dergelijk kanon in Nederland wordt gebruikt.
„Als er hagel dreigt, schiet het kanon een soort ballen van samengeperste lucht”, aldus maandag een woordvoerder van fruitteeltbedrijf Vogelaar Fruitcultures, een van de zeven deelnemende bedrijven aan het project. „Die bal ketst af op het wolkendek en botst daarna op een tweede bal die is afgeschoten. Op het moment dat die twee soorten samengeperste lucht met elkaar in aanraking komen, verspreiden ze zich over een groot gebied zodat we het hele gebied van ongeveer 80 hectare van de deelnemende fruitbedrijven kunnen bestrijken.”
De afgeschoten luchtconcentraties zouden hagelstenen kunnen verpulveren en bewolking die op grote hoogte zit, naar beneden kunnen brengen. „Hagel wordt op grote hoogte gevormd omdat waterdruppeltjes daar, door de lage temperaturen, bevriezen”, aldus de woordvoerder van Vogelaar. „Als de wolken door de afgeschoten lucht naar beneden worden gebracht, kunnen er dus geen hagelstenen worden gevormd. We ontregelen de atmosfeer dus een beetje.”
De telers willen het apparaat eerst een jaar proberen om te kijken of het echt werkt. Ze stellen min of meer gedwongen te zijn op zoek te gaan naar oplossingen om hagelschade te voorkomen omdat de verzekering daartegen erg duur zou zijn. „Een aantal telers kan die bedragen niet meer opbrengen”, aldus de woordvoerder.
Hoewel de hagelkanonnen binnen Europa al in veel landen worden gebruikt, is het volgens de NFO de eerste keer dat het apparaat ook in Nederland wordt toegepast. „Ik kan me wel voorstellen dat telers, door hoge verzekeringspremies, op zoek gaan naar alternatieven”, aldus NFO-directeur S. Koning. „Zo loopt er ook een proef in Limburg waar fijnmazige netten over fruitbomen worden gespannen om ze tegen hagel te beschermen.”