Weinig animo voor langer werken
Minder dan de helft van de Nederlanders voor wie ontslag dreigt, is bereid zonder loonsverhoging meer uren per week te werken als hij daarmee zijn baan kan behouden.
Dat blijkt uit een vrijdag bekendgemaakt onderzoek dat Intomart GfK in opdracht van RTL Nieuws heeft gehouden onder 500 mensen.
Van de ondervraagden zegt 45 procent het eens te zijn met de stelling: „Als mijn baan op het spel staat, wil ik langer gaan werken, ook zonder loonsverhoging.” Bijna eenzelfde aantal (42 procent) is het hiermee oneens.
Als de werkgelegenheid niet ter discussie staat, is er nog minder animo om langer te gaan werken. Ruim een op de tien vindt dat Nederlanders sowieso meer uren per week moeten draaien zonder dat daar meer salaris tegenover staat, terwijl bijna 90 procent het daarmee oneens is.
Tussen kabinet, werkgevers en de vakbeweging woedt momenteel een heftige discussie over langer werken. Volgens ondernemers is dit nodig om de concurrentiepositie van het bedrijfsleven te verbeteren en de oplopende kosten van de vergrijzing op te vangen. In buurland Duitsland bereikte autofabrikant DaimlerChrysler vrijdag een akkoord met de bonden over een langere werkweek in ruil voor een baangarantie.
CAO-coördinator R. van Splunder van de vakcentrale CNV beschuldigde de Nederlandse werkgevers deze week nog van diefstal. Volgens hem moeten bedrijven juist meer investeren in personeel, kennis en apparatuur om de (arbeids)productiviteit te verhogen. FNV- en CNV-bonden dreigden deze week ook kantoormeubelenfabrikant Smead met juridische stappen omdat het bedrijf uit Hoogezand-Sappemeer de 36-urige werkweek zonder loonsverhoging 4 uur wil verlengen.
Van de ondervraagden in het GfK-onderzoek stelde 57 procent nog dat werkgevers en het kabinet de problemen van de economie overdrijven om zo de 40-urige werkweek weer tot norm te maken in Nederland. Bijna 30 procent is het hiermee oneens en 16 procent heeft er geen mening over.