Rechter laat Groene Fee uit de fles
De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag het verbod op absint buiten toepassing gesteld. De Absintwet uit 1909 verbiedt het groene drankje in Nederland dat de betoverende bijnaam Groene Fee meekreeg.
Volgens de rechtbank is de Nederlandse wet ingehaald door Europese regels. Absint mag worden verkocht zolang de werkzame stof thujon binnen de Europese norm blijft.
De Amsterdamse slijter Menno Boorsma had de zaak aangespannen. De Keuringsdienst van Waren nam bij hem in februari vorig jaar een fles absint in beslag. In plaats van de boete van 450 euro te betalen, begon de slijter een proefproces. Absint was in de 19e eeuw razend populair. Later ontstond er ook weerstand tegen het groene drankje. De Groene Fee zou leiden tot waanzin.
In de moderne absint zit nog een kleine hoeveelheid thujon. Waarschijnlijk is het alcoholpercentage van 50 tot 75 van veel grotere invloed op de gesteldheid van de drinker.
Voor J. Stassen van het Productschap Dranken komt de uitspraak van de rechter niet als een verrassing. „Absint is in andere Europese landen vrij verkrijgbaar. Dan is een verbod in Nederland niet staande te houden”, aldus Stassen.
Of de Groene Fee met haar verkregen legale status zal aanslaan in Nederland, betwijfelt hij. „Misschien zijn mensen nieuwsgierig naar de vermeende hallucinerende werking, maar dat effect is sterk overtrokken. Als mensen absint willen drinken, moeten ze dat vooral om de smaak doen en met mate.”
De Slijtersunie is blij voor Boorsma, maar wil nog geen consequenties aan de uitspraak van de rechter verbinden. „Gezondheidswetgeving en dus alcoholwetgeving mogen op nationaal niveau worden geregeld. Deze uitspraak geeft slechts de interpretatie van een rechter”, aldus een woordvoerder.