Stevige winsten op Europese beurzen
De Europese beurzen lieten vrijdag stevige winsten zien na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers trokken zich op aan de slotrally op Wall Street. Verder was er weinig richtinggevend nieuws op de laatste volledige handelsdag van het jaar. De shutdown van de Amerikaanse overheid bleef de gemoederen wel bezighouden.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,4 procent hoger op 482,69 punten. De Amsterdamse hoofdindex koerst af op een verlies van meer dan 11 procent in 2018. Het is het eerste jaarverlies sinds 2011. De MidKap dikte 2,1 procent aan tot 642,05 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Londen klommen tot 1,7 procent.
De Duitse DAX won ook 1,7 procent. De beurs in Frankfurt, die maandag gesloten blijft vanwege oudjaarsdag, stevent af op een jaarverlies van ruim 18 procent en kent daarmee het slechtste beursjaar sinds 2008. In Milaan, waar ook voor het laatst dit jaar kan worden gehandeld, steeg de hoofdindex 1,6 procent. De Londense beurs en de Euronext-markten in Amsterdam, Brussel en Parijs zijn maandag nog een halve dag open. Op 1 januari zijn alle beurzen gesloten.
De shutdown van de Amerikaanse overheid duurt tenminste nog tot dit weekeinde. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden deden donderdag, de zesde dag van de shutdown, niets om de financiering te herstellen voor de ongeveer 20 procent van de overheid die is getroffen.
Alle hoofdfondsen op het Damrak stonden in het groen. Sterkste stijger was kabel- en telecomconcern Altice Europe met een winst van 4,3 procent. Shell klom 1,5 procent. Het olie- en gasconcern begint met het volledig in ontwikkeling brengen van de Argentijnse schalievelden. Daarnaast heeft Shell de verkoop van belangen in enkele ondernemingen in Nieuw Zeeland aan olie- en chemiebedrijf OMV afgerond.
Ook in de MidKap waren geen verliezers. Bouwer BAM en chipbedrijf Besi stonden bovenaan met plussen van meer dan 4 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM en oliedienstverlener SBM Offshore volgden met winsten van ruim 3 procent.
De euro was 1,1463 dollar waard, tegen 1,1409 dollar op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,1 procent tot 45,54 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent meer en werd verhandeld voor 52,93 dollar per vat.