AEX-index met kleine min het weekend in
De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met een klein verlies gesloten. Ook elders in Europa eindigden de graadmeters in de min. Zorgen over de Chinese economie kregen de overhand na tegenvallende groeicijfers. Daarbovenop werden minder dan verwachte cijfers over de Franse economie verwerkt. Verder blijven de ontwikkelingen in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China de gemoederen bezighouden.
De AEX-index eindigde de sessie met een min van 0,3 procent op 506,53 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 660,66 punten. De beursgraadmeters in Londen en Frankfurt leverden tot 0,5 procent in.
Parijs verloor 0,9 procent. In Frankrijk bleken de aanhoudende landelijke protesten van de ‘gele hesjes’ de economische activiteit in december behoorlijk te hebben ontregeld. Daardoor kromp de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector, aldus schattingen van de Britse marktonderzoeker Markit.
Telecomconcern KPN was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,3 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos sloot de rij met een min van 2,4 procent. Het aandeel NN Group verloor 0,6 procent. De verzekeraar kreeg van De Nederlandsche Bank (DNB) groen licht om de eigen levensverzekerings- en schadeverzekeringstakken de bundelen met die van Delta Lloyd. De wettelijke fusie van de ondernemingen had NN vorige maand al aangekondigd.
Takeaway (plus 1,2 procent) stond bij de beperkte groep stijgers in de MidKap. De maaltijdbestelsite maakte bekend dat het gaat samenwerken met AH to go in Amsterdam.
In Parijs zakte LVMH 1,5 procent. Het luxebedrijf neemt voor 2,6 miljard dollar het in Londen gevestigde Belmond, een exploitant van onder meer exclusieve hotels en restaurants, over. Verder blijft automaker Renault (min 2,5 procent) in de schijnwerpers staan door de fraudezaak rond topman Carlos Ghosn. Uit eigen onderzoek van de automaker kwam naar voren dat de beloningen die hij als topman van Renault ontving volgens de regels waren.
De euro was 1,1298 dollar waard, tegen 1,1356 dollar bij het slot een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent minder op 51,20 dollar. De prijs van Brentolie zakte 2 procent tot 60,20 dollar per vat.