Binnenland

TBS en dwangverpleging geëist tegen aanrander

Volgens justitie is de 38-jarige M. H. uit Ede een potentiële verkrachter. Advocaat T. Hiddema vindt die bewering onterecht en noemt zijn cliënt „een potloodventer pur sang. Deze man is de tegenpool van een verkrachter. Hij zoekt niet de ontlading, maar juist de spanning.”

Van onze correspondent
23 July 2004 07:46Gewijzigd op 14 November 2020 01:27

Hiddema zei dat woensdag bij het gerechtshof in Arnhem, waar hij ervoor pleitte de TBS met dwangverpleging die zijn cliënt door de rechtbank was opgelegd, te vervangen door het mildere TBS met voorwaarden. De Edenaar werd vorig jaar veroordeeld tot achttien maanden cel en de zwaarste vorm van TBS vanwege een reeks zedendelicten in Doorwerth, Arnhem, Oosterbeek en Kootwijkerbroek. De man bekende bij de politie dat hij in twee jaar tijd wel honderd vrouwen zijn geslacht had laten zien.

Eind 2002 probeerde de man enkele keren jonge meisjes van hun fiets te trekken en aan te randen. Drie van hen bedreigde hij daarbij met een mes. Op 11 oktober 2002 werd de man in Doortwerth op heterdaad betrapt door een toevallig passerende politieman. Die zag hoe H. een achttienjarige vrouw belaagde. Na de arrestatie werden in de auto van H. een bivakmuts, tape, bindstrips en vaseline gevonden. Dat wees er volgens justitie op dat de man van plan was geweest vrouwen te verkrachten. Vijf jaar cel en TBS, luidde de eis derhalve bij de rechtbank. Die vonniste uiteindelijk een veel lagere celstraf, want een vlotte, intensieve behandeling was volgens de rechters beter.

H. heeft altijd ontkend dat hij meisjes wilde verkrachten. Het ging hem alleen om het kijken en het gezien worden. „Verkrachting zou mij te ver gaan”, sprak hij bij het gerechtshof. Justitie vreest, wijzend op de gevonden spullen, dat het van kwaad tot erger gaat. De Edenaar bestrijdt dit. Volgens hem droegen die attributen alleen maar bij aan de spanning. Hij zou ze nooit gebruiken.

Daarmee overtuigde hij de advocaat-generaal niet. Die eiste opnieuw TBS met dwangverpleging en daarnaast vijftien maanden cel. Die straf heeft de Edenaar al uitgezeten. Hij zit nu twintig maanden en vreest, bij een definitieve veroordeling tot TBS met dwangverpleging, de lange nazit. Er is namelijk een wachttijd van ongeveer twee jaar voor de zwaarste TBS-maatregel.

Uitspraak op 5 augustus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer