Vrijspraak voor alle verdachten Mannesmann–affaire
Alle zes hoofdverdachten bij de omstreden overname in 2000 van het Duitse conglomeraat Mannesmann zijn donderdag vrijgesproken. Topmensen als bestuursvoorzitter Joseph Ackermann van Deutsche Bank en de voormalige voorzitter van de vakbond IG–Metall, Klaus Zwickel, waren beschuldigd van vormen van corruptie waardoor geld van aandeelhouders is verspild.
Het Britse Vodafone nam Mannesmann over voor circa 190 miljard euro. De overname kwam pas tot stand nadat bestuurders van het Duitse conglomeraat, met goedkeuring van commissarissen als Ackermann en Zwickel, voor zichzelf hoge vertrekpremies en riante bonussen hadden bedongen die opliepen tot 60 miljoen euro. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de belangen van aandeelhouders en werknemers geschaad en is er sprake geweest van omkoping.
Het ging Vodafone vooral om de telecomactiviteiten van het Duitse concern. Andere onderdelen werden afgestoten waardoor voormalige werknemers van Mannesmann op straat kwamen te staan.
Tegen Ackermann eiste justitie twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Klaus Esser, de voormalige bestuursvoorzitter van Mannesmann, hoorde vorige maand dat hij van het OM voor 2,5 jaar de gevangenis in zou moeten wegens medeplichtigheid aan Untreue, het misbruiken van het vermogen van derden. De verdachten beweren dat de bonussen zijn verstrekt voor het vergroten van de beurswaarde van het bedrijf met 50 miljard euro. „Dit is het enige land ter wereld waar mensen die met succes marktwaarde creëren het gevang in dreigen te gaan", bekritiseerde Ackermann de aanklacht.
Met „alle verdachten zijn vrijgesproken", maakte rechter Koppenhöfer van de districtsrechtbank in Düsseldorf een einde aan het proces dat zes maanden heeft geduurd. Haar uitspraak kwam niet als een verrassing. In een tussenvonnis in maart had ze al bepaald dat er weliswaar regels zijn overtreden maar dat van boze opzet en strafbare feiten geen sprake is geweest. „We zijn een economisch strafhof en nemen geen morele of ethische beslissingen. Evenmin spreken we ons uit over de Duitse bedrijfscultuur", lichtte de rechter haar vonnis toe.
Het Mannesmann–proces heeft veel discussie teweeggebracht in Duitsland en kan leiden tot veranderingen in manier waarop bedrijven worden bestuurd. Zo zouden toezichthouders zich meer moeten inspannen, moeten bonussen een maximum kennen en in de openbaarheid komen. Sommige betrokkenen zeiden pas via de krant kennis te hebben gekregen van de bonussen.