Kamer omarmt ‘historische’ Klimaatwet
Vrijwel de hele Tweede Kamer heeft donderdag de nieuwe Klimaatwet omarmd als uniek en historisch. De geplande wet bepaalt dat Nederland de komende decennia de uitstoot van broeikasgassen (CO2) gaat verminderen. Dat moet opwarming van de aarde en verandering van klimaat tegengaan.
Het plan is oorspronkelijk van GroenLinks en PvdA uit 2015. Inmiddels wordt het wetsvoorstel van de twee linkse oppositiepartijen ook gedragen door de vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en oppositiepartij SP. De voorzitter van de Kamer, Khadija Arib, benadrukte hoe bijzonder dit is. De grootste regeringspartij VVD sprak over een huzarenstukje.
De Klimaatwet legt vast dat de kabinetten moeten streven naar een reductie van de uitstoot van broeikasgassen. In 2030 moet het minimaal 49 procent minder zijn ten opzichte van 1990, en in 2050 zeker 95 procent. Aanvankelijk ging het om 55 procent voor 2030, 49 procent is het compromis met de coalitie, dat ook is vastgelegd in het regeerakkoord.
GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee erkent dat dat een stapje terug is, maar hij hoopt op een „sneeuwbaleffect” door de maatregelen. Het kan dan zelfs mogelijk worden de opwarming niet tot 2 graden te beperken, maar tot 1,5 graden.
De grootste oppositiepartij PVV deed niet mee aan de jubelstemming. Volgens Alexander Kops helpt de „vreselijke” wet het land naar de knoppen. „Het gaat huishoudens diep in de financiële ellende storten.” Oppositiepartij Partij voor de Dieren vindt de voorstellen juist te vrijblijvend.