„Horeca blijft ook in 2019 groeien”
Restaurants, hotels en cafés zullen ook volgend jaar goede zaken doen, maar de horeca groeit naar verwachting minder hard dan dit jaar. Vooral het tekort aan personeel speelt de branche parten, schrijft het Economisch Bureau van ING in een nieuw rapport.
Sectoreconoom Thijs Geijer verwacht dat de omzet in de horeca volgend jaar met 2 procent stijgt, geholpen door de toegenomen welvaart in Nederland en de toestroom van buitenlandse toeristen. Dit jaar groeide de sector nog 5 procent.
Veel ondernemers hebben moeite de populariteit van eten, drinken en overnachten buiten de deur bij te benen, schrijft ING. Eén op de drie ondernemers wijt dat probleem aan een tekort aan arbeidskrachten.
Wie volgend jaar op stap gaat, moet overigens voldoende geld op zak hebben. Door de verhoging van het lage btw-tarief verwacht ING een prijsstijging van ruim 4 procent in de horeca. Omdat het economisch voor de wind gaat, zullen Nederlanders zich evenwel niet massaal laten afschrikken door een hogere rekening.