Franse wijnboeren vrezen recordoogst
Franse wijnboeren hebben woensdag crisisoverleg gehouden met minister van Landbouw Hervé Gaymard. Reden: de voor dit jaar verwachte recordoogst, die de wijnboeren nog verder in problemen dreigt te brengen.
Het ministerie van Landbouw kwam deze week met schattingen dat de wijnproductie dit jaar 5,66 miljard liter bedraagt. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar en een nieuw record. Desondanks zijn de wijnboeren bepaald niet in feeststemming. Er is nu al sprake van overproductie: wereldwijd is het aanbod van wijn zo’n 6 miljard liter groter dan de vraag, waardoor de prijzen dalen. Ook in wijnland Frankrijk wordt steeds minder wijn gedronken.
De Franse wijnboeren hebben de laatste jaren bovendien stevige concurrentie gekregen van landen zoals Chili en Australië. Marketing wordt daardoor steeds belangrijker en juist dat is een probleem voor de versnipperde Franse wijnsector. Betere samenwerking tussen de duizenden kleine wijnboeren van Frankrijk was een van de onderwerpen waarover gisteren is gesproken.
De teruglopende wijnconsumptie in Frankrijk -van gemiddeld een halve fles per volwassene per dag in 1961 tot een kwartfles nu- wijten de wijnboeren aan de in hun ogen schromelijk overdreven overheidscampagnes tegen alcohol en aan de steeds strengere regels voor alcohol in het verkeer. Wijnboeren hebben actie gevoerd door op tankstations langs de snelweg flessen wijn weg te geven.
Een invloedrijke groep wijnminnende parlementariërs komt volgende week met voorstellen ter ondersteuning van de wijnsector, waaronder het opheffen van het verbod op reclame voor wijn. Het doel is de balans te vinden tussen de volksgezondheid en het „buitengewone product” dat wijn is, zegt parlementariër Philippe Martin. „Het is mogelijk tegen excessieve consumptie te waarschuwen zonder onze wijn te demoniseren.”